Київ. 22 грудня. УНІАН. У Києві під час прес-конференції в УНІАН презентували проект закону про захист української державності від проявів колабораціонізму (№7425) та законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо колабораціонізму та посилення відповідальності за державну зраду) (№7426), що були сьогодні зареєстровані у Верховній Раді.

Народний депутат від «Народного фронту» Сергій Висоцький,  співавтор зазначених законопроектів, зазначив, що тема протидії колабораціонізму залишається актуальною протягом чотирьох років, тобто від часу початку російської агресії проти України. «Ідеї щодо необхідності такого закону або законодавчого пакету постійно були в повітрі», - заявив він.

На переконання народного депутата, наявних норм Кримінального кодексу не вистачає для того, щоб карати в повній мірі людей, що стали на бік РФ під час її збройної агресії.

Відео дня

«Законопроект про деокупацію Донбасу буде розглядатися в другому читанні в парламенті наступного пленарного тижня. Після того, як ми визнаємо врешті-решт окремі райони Донецької та Луганської областей окупованими територіями, нам потрібно законодавство щодо того, як ми будемо протидіяти колабораціонізму після деокупації», - зауважив Висоцький.

«Наш пакет складається з двох законопроектів: проект закону про захист української державності від проявів колабораціонізму та законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо колабораціонізму та посилення відповідальності за державну зраду), яким криміналізується колабораціонізм в його тяжких формах», - зазначив депутат.

Ще один співавтор законопроектів, народний депутат від «Народного фронту» Андрій Левус зазначив, що випадки колабораціонізму є не такими широкими, як здається: це не цілі верстви населення, але це й не одиничні випадки – не десятки, а сотні людей.

Своєю чергою юрист, співавтор законопроектів Ірина Лоюк зауважила, що законопроекти розроблені на основі європейських практик. «Ми багато вивчали, як побудована ця система у цивілізованих країнах. Ми взяли за основу і Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, вивчили документи, певну практику щодо боротьби окремих країн з наслідками тоталітарних систем, визнали те, що певні обмеження визнаються притаманними для демократичної держави, взяли всі ці обмеження і поклали в основу закону», - додала вона.

За словами юриста, законопроект щодо протидії колабораціонізму передбачає певні адміністративні обмеження, вони стосуються зайняття певними видами діяльності осіб, які були причетні до активної підтримки агресора на території Донецької та Луганської областей і Криму.

«Законопроект передбачає створення певної комісії, яка має розглядати діяльність окремих осіб, що претендують на держані посади, з приводу того, чи співпрацювала активно ця особа з окупантом. У випадку, якщо особа не співпрацювала – то вона може займати свою посаду», - конкретизувала Лоюк, додавши, що зазначена комісія за задумом законопроекту має бути створена при президентові України.

Крім того, на переконання співавторів законопроектів, – голови правління ГО «Народна рада» Донеччини та Луганщини Станіслава Федорчука та ветерана АТО, переселенця Віталія Овчаренко, – ухвалення зазначених документів буде корисним для українського суспільства.

«Якщо є порушення, які не підпадають під кримінальну відповідальність, то колаборанти мають усвідомити, що зрада батьківщини не може минутися просто так», - заявив Федорчук.

Овчаренко заявив, що проблема безкарності колабораціонізму є нагальною та актуальною. «Це питання обговорювалося з початку війни, на Донбасі немає ніякого сепаратизму, є зовнішня агресія РФ і колаборація з боку частини населення. Якщо українське суспільство та держава будуть не в змозі відповідати на нагальні вимоги безпеки – то ця війна буде продовжуватися нескінченно», - резюмував він.