Київ. 22 грудня. УНІАН. Протягом виборчої кампанії напередодні виборів у об’єднані територіальні громади 24 грудня спостерігачі ОПОРИ виявили та верифікували 27 випадків порушення вимог законодавства або стандартів виборчого процесу, проте не відзначають наявність серйозних викликів для належної організації та проведення голосування.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявили координатор виборчих та парламентських програм ОПОРИ Ольга Айвазовська, аналітики Олександр Неберикут та Олександр Клюжев.

Крім того, спостерігачі зафіксували 11 рішень тимчасових виборчих комісій про відмову в реєстрації кандидатів, 10 з яких мали місце у двох програмах.

Відео дня

“ОПОРА здійснювала комплексний моніторинг виборчого процесу на перших місцевих виборах у 38 з 51 ОТГ. Протягом виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ виявили та верифікували 27 випадків порушення вимог законодавства або стандартів виборчого процесу. 13 з них стосувалися поширення агітаційних матеріалів без відповідних відомостей, випадки брудної агітації та “чорного” піару, а 4 — випадки публічної підтримки посадовими та службовими особами кандидатів у робочий час”, - повідомила Айвазовська.

Крім того, аналітики повідомили, що ОПОРА слідкувала за процесом реєстрації кандидатів в 30 з 46 ОТГ. На виборах сільських та селищних голів в цих округах зареєстровано 148 кандидатів, з яких 85% та 55% відповідно є самовисуванцями, 63% та 47% відповідно були висунуті місцевими організаціями політичних партій.

“Незважаючи на виявлені проблеми у адмініструванні виборчого процесу, спостерігачі ОПОРИ не відзначають наявність серйозних викликів для належної організації та проведення голосування. Виключенням є окремі громади, підготовка до дня голосування в яких дестабілізована незавершеними виборчими спорами щодо реєстрації кандидатів (зокрема, Таїровська селищна громада Одеської області)”, - наголосили аналітики ОПОРИ.