Київ. 20 грудня. УНІАН. Українців станом на сьогодні об’єднують речі пов’язані з війною, прагненням миру та розчарування.

Про це заявила політолог, експерт Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) Юлія Тищенко під час прес-конференції в УНІАН на тему:  «Прискорення політичного часу. Україна 2018»

«Об’єднують на сьогодні такі речі, які пов’язані з війною на сході і прагнення миру на Донбасі. Але незрозуміло для суспільства, якою ціною, що потрібно зробити… Певні елементи є в прагненні реформ і об’єднує, окрім речей пов’язаних з надією на громадянське суспільство, об’єднує розчарування у спроможності зреалізувати ці зміни, зокрема, і з боку влади», - зазначила експерт.

Відео дня

За її словами, агресія з боку Росії на Донбасі також виступає як міцний елемент об’єднання.

«Настрої ж доволі таки амбівалентні. З одного боку – суспільна апатія, з іншого – певний протестний потенціал, тому що ті зміни якості життя і покращення в різних сферах відбуваються в такий спосіб, що його не бачать для себе наші звичайні громадяни», - пояснила Тищенко.

Даючи характеристику головним тенденція 2017 року, політолог, письменник, керівник організації «Українська народна рада Донеччини та Луганщини» Станіслав Федорчук заявив, що «нарешті вивітрився весь газ із пляшки під назвою «Мінські домовленості».

«І влада, і опозиція нарешті визнали, що мантра Мінських домовленостей не існує, тому що самих Мінських домовленостей не існує... Питання, в який спосіб і на підставі чого ми будемо проводити далі переговори. Під час підготовки законопроекту про реінтеграцію Донбасу, саме пункт Мінських перемовин примусив профільний комітет вилучити цей пункт, оскільки депутати за нього не проголосували... Якщо ми розуміємо, що Мінські домовленості навіть з точки зору українського права не є міжнародною угодою, то питання чому ми досі її використовуємо певною мірою для легітимації своїх рішень. З іншого боку, найважливіше, напевно, питання, це те, в який спосіб Україна реагує на всі ці кроки щодо окупованих територій», - сказав експерт.

Він додав, що суспільство, яке втомлене від війни і гуманітарних криз, починає шукати прості відповіді на складі запитання: «І це так само, як на мене, відповідальність влади».

Політичний консультант, письменник, публіцист Костянтин Матвієнко зі свого боку охарактеризував ситуацію щодо політичних партій. За його словами, наразі багато партій на один сезон, зокрема, більше очікувань було від партії «Самопоміч». Щодо партій «БПП» та «Народний фронт», на думку експерта, їх очікує стагнація довіри і переформатування в інтересах тих самих людей, але в інших політичних формах.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/77059