Київ. 20 грудня. УНІАН. Громадські активісти проекту «Ефективне місто», «Студена» і руху «Сильні громади» громадської організації «Центр UA» презентували брошуру з механізмами вирішення типових проблем міст, серед яких - проблеми сортування сміття, утримання безпритульних тварин, облаштування доріг і відсутність комунікацій влади з суспільством, повідомив на прес-конференції в УНІАН координатор проекту «Ефективне місто» Валентин Краснопьоров.

«Ми прагнемо дати можливість українським громадянам самим вирішувати проблеми своїх населених пунктів. Команда проекту «Ефективне місто» місяцями збирала і втілювала успішні рішення міських проблем у 16 містах східної України. На основі цього досвіду ми створили брошуру-путівник для будь-якого громадянина щодо вирішення чотирьох типових міських проблем», - сказав Краснопьоров.

Присутня на прес-конференції координатор національної мережі проекту «Ефективне місто» Оксана Іванців зазначила, що, проаналізувавши успішні кейси багатьох міст, активісти побачили, що громадяни можуть самостійно вирішити більшість проблем.

«Ми хочемо розповісти людям, що сміття - це, в першу чергу, можливість. Для прикладу, історія успіху міста Іллінці Вінницької області. Громада зорганізувалася і стала отримувати прибуток зі сміття. Проблема стала ресурсом для нових можливостей. Сортування сміття початку приносить прибуток до бюджету. Реформування забрало у них близько 200 тисяч грн із бюджету, і тепер вони отримують дохід до 17 тисяч на місяць за те, що вони здають відсортований пластик», - сказала Іванців.

Присутній на прес-конференції журналіст проекту «Ефективне місто» Володимир Рихліцький зазначив, що проблема з бездомними тваринами найбільш поширена на сході країни.

«Проблема з тваринами у прифронтовій зоні дуже актуальна. Єдине підприємство, яке займалося виловом і стерилізацією тварин до 2014 року, залишилося на окупованій території. У Костянтинівці, Бахмуті, Добропіллі були створені клуби, які займалися вирішенням цього питання. У Бахмуті після перших зустрічей місцева влада приєдналася до вирішення проблеми, хоча раніше її це не цікавило. Клуб зміг домогтися виділення коштів на стерилізацію тварин», - сказав він.

Також, учасники проекту створили центри в містах Донбасу, залучили місцевий бізнес міста Слов'янська до утилізації відпрацьованих батарейок, створили карту проблемних доріг, яка дозволить місцевим жителям самостійно вибирати першочергові ділянки ремонту тощо.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці серпня рух «Сильні громади» та громадська організація «Студена» запустили проект «Ефективне місто», який реалізується в рамках Ініціативи зміцнення суспільної довіри (UCBI) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) для розповсюдження успішного досвіду у вирішенні актуальних проблем у 16 містах України.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/77056