Київ. 20 грудня. УНІАН. У 2017 році в Україні завершився перехід від конституційної парламентсько-президентської до фактичної президентської форми правління.

Про це  під час круглого столу в УНІАН, організатором якої виступив Український Інститут аналізу та менеджменту політики, заявив політолог Руслан Бортнік.

"Завершено цього року перехід від парламентсько-президентської конституційної форми правління до чисто президентської моделі управління, яка ніде не прописана у нас в законах, але сьогодні президент абсолютно контролює виконавчу гілку влади. президент завершив перехоплення контролю над судовою гілкою влади. Президент контролює законодавчу гілку влади", - заявив він.

Відео дня

На його думку, це закладе у майбутньому основи кризи для влади.

"Сьогодні маємо класичну президентську республіку де-факто, при які вся влада знаходиться у президента, але разом з тим і вся відповідальність знаходиться у його руках. І це, я думаю, закладе основи кризи в майбутньому для української влади", - сказав Бортніков.

Водночас, як відзначив політолог Дмитро Разумков, наразі не можна говорити, що президент повністю керує усіма процесами.

"Йде перманентна боротьба всіх з усіма, намагаються зберегти обличчя і називають ту структуру, яка сьогодні працює в парламенті, коаліцією. Хоча на жаль, вже не перший рік в державі коаліції нема", - заявив він.

В роботі круглого столу брали  участь провідні економісти, експерти та політологи, зокрема, Руслан Бортнік, академік Анатолій Пєшко, Дмитро Разумков, Валентин Гладких, Кирило Молчанов, Микола Спірідонов, Владислав Дзвідзінський, Валентин Гайдай, Денис Гаєвський, Дмитро Марунич, Кость Бондаренко, Назар Крицкалюк, Сергій Нуждін, Юрій Гаврилечко.