Київ. 20 грудня. УНІАН. 2018-й рік буде роком праймеріз перед виборами, під час якого і влада, і опозиція буде формувати колони.

Про це під час круглого столу  в УНІАН, організатором якого виступив Український Інститут аналізу та менеджменту політики, заявив політолог Руслан Бортнік.

"Передусім, це буде роком праймеріз перед виборами. Всі будуть формувати колони на вибори. Влада буде формувати першу, другу, третю, четверту і п'яту колону на вибори. І опозиція. Буде відбуватися дуже серйозне позиціонування напередодні виборів, яке в публічній площині, державній площині буде характеризуватися переформатуваннями в уряді. Сьогодні в уряді, центральних органах виконавчої влади понад 40 вакантних місць, починаючи від трьох міністрів, закінчуючи членами Центральної виборчої комісії", - заявив він.

Відео дня

Водночас, на його думку, наступного року в Україні відбудеться формування нової коаліції в парламенті.

"Це буде, мабуть, характеризуватися формуванням нової коаліції, адже, я не думаю, що "Блок Петра Порошенка" може дати якісь гарантії, візії майбутнього для "Народного фронту" і, не зважаючи на збереження формального їхнього союзу, коаліція у 2018 році буде, очевидно, нова, яка буде формуватися навколо "Блоку Петра Порошенка", груп парламентського болота і навіть частини опозиційних груп, і, можливо, навіть блоку Юлії Тимошенко "Радикальної партії" Ляшка", - сказав Бортнік.

Політолог Дмитро Разумков відзначив, що у 2018 році в Україні відбуватиметься боротьба за владу.

"Ми побачимо дуже серйозну боротьбу за владу і за сфери впливу. Ми побачимо боротьбу як серед опозиції і влади, так і серед влади", - сказав він.

Разом з тим, на його думку, 2018-й рік стане "роком шоу".

"Ми будемо бачити розвиток подій з так званим Міхо-майданом і не тільки з ним. На жаль, знову ж в негативному форматі. І перспектив поліпшення політичної взаємодії, я думаю, що в найближчому часі ми з вами не побачимо. І 2018 рік буде, знаєте, таким роком шоу, який, на жаль ... знаєте, було в Римській імперії - "Хліба і видовищ!", у нас будуть видовища, з хлібом буде трошки гірше ", - заявив він.

Натомість політолог Кость Бондаренко зазначив, що 2018-го варто очікувати внутрішні баталії щодо розгляду законопроектів, які лежать в основі "Мінських домовленостей"

"Потрібно готуватися більше нам до внутрішніх баталій з приводу розгляду тих законопроектів, які лежать в основі Мінських домовленостей. Законопроекти надзвичайно важкі, вони можуть спровокувати внутрішні політичні негативні моменти, нову внутрішню кризу. Тим більше, що є дуже багато тих в українському політикумі, хто хотіли би цю кризу якимось чином загострити", - повідомив Бондаренко.

Також політолог Руслан Бортнік висловив припущення, що наступного року, можливо, буде проведений референдум про вступ у НАТО.

"Очевидно будуть стояти питання конституційної реформи і референдуму, і, можливо, референдуму про НАТО, про вступ в НАТО буде проведено цього року (2018-го - УНІАН), хоча, вірогідніше, вже разом з виборами у 2019 році", - зазначив політолог.

Водночас, як вважає політолог Кость Бондаренко, 2018-го вирішення всіх українських політичних питань буде відбуватися у США.

"Наступний рік буде визначатися такою нестабільністю всередині України, серйозною політичною нестабільністю, серйозними хитаннями. А з іншого боку, все таки всі чудово розуміють, що вирішення всіх питань, політичних питань України буде все таки відбуватися не в цьому "бермудському трикутнику", який сформувався сьогодні на Печерських пагорбах, а буде формуватися у Держдепі США", - сказав він.

В роботі круглого столу на тему: "Україна 2017-2018 на порозі чи на роздоріжжі"  брали  участь провідні економісти, експерти та політологи, зокрема, Руслан Бортнік, академік Анатолій Пєшко, Дмитро Разумков, Валентин Гладких, Кирило Молчанов, Микола Спірідонов, Владислав Дзвідзінський, Валентин Гайдай, Денис Гаєвський, Дмитро Марунич, Кость Бондаренко, Назар Крицкалюк, Сергій Нуждін, Юрій Гаврилечко.