Київ. 20 грудня. УНІАН. Відомі експерти та політологи під час круглого столу  підвели підсумки 2017 року та зробили прогнози на наступний рік.

Організатор заходу  -  Український Інститут аналізу та менеджменту політики.

В Україні у суспільстві наростає соціальна відчуженість, яка відображається у тому, що громадяни не беруть участь в політичних процесах і відчувають себе чужими щодо держави. Про це під час круглого столу в УНІАН  заявив політолог Руслан Бортнік.

Відео дня

"Що стосується стану суспільства, ключові тренди - передусім, це наростання соціальної відчуженості і соціальної анемії. Країна, яка знаходиться в кризі, в цей же час 40-60% громадян цієї країни не беруть участі ніякої в політичних процесах, відчувають себе чужими стосовно держави, не хочуть іти навіть голосувати, не цікавляться переважно політикою. Про це свідчать соціологічні опитування", - заявив він.

Також, за його словами, наразі суспільство розділене і не знає куди йти - на схід чи на захід.

"Відбувається таке руйнування візії майбутнього. Сьогодні суспільство розділене стосовно того, куди іти - на схід чи на захід. А влада не може запропонувати реального раціонального напрямку. Оскільки похід в ЄС чи НАТО сьогодні фактично заблокований нашими партнерами на заході, нам вони прямо про це відмовляють, постійно руйнуючи цей інформаційний тренд всередині українського суспільства", - сказав він.

Водночас, як підкреслив політолог Кость Бондаренко, 2017-й рік показав, що євроінтеграція - це "тупиковий шлях розвитку".

"2017 рік показав, що, скажімо так, євроінтеграція як така - це тупиковий шлях розвитку. І на рівні гасел, на рівні будь-яких декорацій вона ще можлива у подальшому. Але що стосується дальшої політики, дальшого розвитку України, то, напевно, потрібно шукати інші шляхи", - заявив він.

"Є Близькосхідний вектор, є так званий Південний вектор, Чорноморсько-Каспійський вектор і інші вектори, які потрібно розвивати, тому що сьогодні там основні наші ринки і і сьогодні там мають бути наші інтереси", - додав Бондаренко.

Разом з тим, цього року, на думку політолога руслана Бортніка, в українському суспільстві відбулася криза ідентичності.

"Криза ідентичності та фрагментованості суспільства. Це також очевидно, що ми ставимо будь-які питання, які стосуються історії, мови, релігії, зовнішньо-політичних орієнтацій, Україна приблизно розколота - 60 на 40, 55 на 45... Україна розколота і до цього часу в нас якихось об'єднальних мотивів, на жаль, не створено", - наголосив він.

В роботі круглого столу на тему: "Україна 2017-2018 на порозі чи на роздоріжжі"  брали  участь провідні економісти, експерти та політологи, зокрема, Руслан Бортнік, академік Анатолій Пєшко, Дмитро Разумков, Валентин Гладких, Кирило Молчанов, Микола Спірідонов, Владислав Дзвідзінський, Валентин Гайдай, Денис Гаєвський, Дмитро Марунич, Кость Бондаренко, Назар Крицкалюк, Сергій Нуждін, Юрій Гаврилечко та інші.