Київ. 14 грудня. УНІАН. Зоозахисники наполягають на повній забороні утримання ведмедів на мисливських притравлювальних станціях, у ресторанах і готелях.

Про це вони заявили під час прес-конференції в УНІАН.

Як зазначила координатор проектів фонду «Чотири лапи» Марина Шквиря, бурий ведмідь занесений до Червоної книги України.

«Це зникаючий вид. За нашими даними, його менше 200 (особин - УНІАН) на весь Карпатський регіон», - сказала вона і наголосила, що приблизно стільки ж ведмедів утримуються в неволі, в абсолютно неадекватних умовах.

Шквиря пояснила, що йдеться про утримання ведмедів в готельних комплексах, ресторанах чи маленьких звіринцях при підприємствах.

«Це брудна підлога, маленька площа, на якій ведмідь зовсім не може реалізувати природню поведінку. Він часто може лише сидіти чи ходити по маленькому колу, дуже часто не може повністю стати на задні лапи, комфортно лягти», - наголосила представник фонду.

Також, додала вона, в таких місцях не буває необхідних для тварини водойм, а «у кращому випадку - ванни з брудною водою».

«Там є іржаві брудні решітки, об які він зазвичай ламає зуби. Годують його, зазвичай, помиями, кашами, дають алкоголь, солодощі, зіпсовані продукти. Тобто, зовсім не те, що ведмідь має їсти в природі, і взагалі не те, що він має їсти за своїм біологічними потребами», - сказала Шквиря.

Вона підкреслила, що ведмідь має плавати, бігати і лазити по деревам.

«Він точно не має сидіти, хитаючись, вчепившись в решітку, на брудній, загидженій екскрементами підлозі, і розважати туристів», - наголосила експерт.

Як наслідок, додала Шквиря, у врятованих ведмедів виявляють пошкодження внутрішніх органів, зіпсовані суглоби, зуби, хвороби зору та погану шерсть, старі переломи, проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Також ці тварини мають значні психічні проблеми, через що їх вже не можна повернути у природні умови.

Крім того, Шквиря нагадала про утримання ведмедів у пересувних цирках, коли тваринам доводиться жити у маленьких транспортувальних клітках, а також про використання їх на притравлювальних (контрольно-випробувальних) станціях.

Своєю чергою заступник директора ТОВ "Ведмежий притулок - Домажир" Тарас Бойко зазначив, що їхній притулок на Львівщині було відкрито з метою порятунку ведмедів, в першу чергу, з притравлювальних станцій, на яких мисливських собак нацьковують на ведмедів чи інших тварин для розвитку навичок полювання.

«У 2015 році використання ведмедів на притравлювальних мисливських станціях було заборонене. Але ще й досі ведмеді утримуються на таких станціях», - сказав він.

Бойко зазначив, що у притулку створено всі умов для ведмедів, які потребують порятунку. Він додав, що притулок можна відвідувати разом з дітьми.

Заступник директора притулку додав, що вони підтримують зареєстрований в парламенті законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» (№6598), яким, серед іншого, пропонується заборонити утримання ведмедів на притравлювальних станціях.

Бойко також висловився за заборону утримання ведмедів при ресторанах.

Своєю чергою директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко зазначив, що законопроектом №6598 передбачено внесення до 8 законів понад 40 поправок.

Він зауважив, що, незважаючи на заборону використання ведмедів на притравлювальних станціях, тварин продовжують цькувати.

«Це існує тому, що немає кореляції між діючим законом про захист тварин від жорстокого поводження і адміністративним кодексом. Тобто, немає прямої норми. В законі сказано: не можна цькувати ведмедів і вовків, а в адміністративному кодексі немає посилання, що буде за те, якщо люди цькуватимуть», - пояснив Борейко.

Так, головною метою законопроекту, пояснив він, є внесення доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення, аби і Національна поліція, й екологічна інспекція могли штрафувати за порушення статей закону.

Крім того, йдеться про повну заборону на утримання великих тварин у ресторанах, готелях, на бензозаправках та в інших подібних місцях. Серед іншого, законопроектом передбачено збільшити суми штрафів за порушення законодавства щодо захисту тварин.

«Якщо це буде проходити як кримінальне порушення, то так вже буде не просто обмеження волі, як раніше було, а буде позбавлення волі до 3 років», - сказав Борейко і додав, що йдеться, зокрема, про цькування тварин.

Законопроектом також планується ввести обмеження на використання низки видів тварин на притравлювальних станціях, а при ухваленні його в другому читанні – заборонити таке явище узагалі.

Борейко сподівається на ухвалення цього проекту закону в першому читанні вже на початку 2018 року.