Київ. 12 грудня. УНІАН. Українська компанія-виробник програмного забезпечення «MASTER: Бухгалтерія»  випустила бухгалтерську програму для бюджетного сектору, яка може замінити аналогічні програми російського виробництва, що потрапили до списку санкцій.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив керівник проектів компанії-розробника IT-Enterprise Роман Яворський.

«Ми спостерігаємо активний інтерес бюджетних органів щодо програмних рішень, зокрема, через заборону на використання програмного забезпечення російського походження», - зазначив він.

За його словами, 80% комерційного сектору користувалося для бухгалтерського обліку продуктами російської компанії 1С, частка державного сектору була дещо меншою, але також значною.

«Аналізуючи систему Prozorro, ми розуміємо, що на закупівлю, підтримку та обслуговування продуктів 1С було витрачено в 2015-2016 роках 17-18 млн грн», - сказав Яворський.

Він зазначив, що бюджетному сектору складніше перейти на інше програмне забезпечення, оскільки воно має враховувати специфіку державного сектору.

«Фахівцями компанії «MASTER: Бухгалтерія» була випущена конфігурація для бюджетного сектору, яка включає всі нюанси і особливості ведення бухгалтерського і податкового обліку для бюджетного сектору», - сказав представник компанії.

За словами Яворського, компанія провела опитування серед бухгалтерів, які користуються бухгалтерськими програмами.

«66% бухгалтерів кажуть про те, що найбільш оптимальний термін заміни бухгалтерського забезпечення - це перший квартал. У першому кварталі 2018 року триватиме і виділення коштів для бюджетних установ, і проведення тендерів. Ми очікуємо масової заміни бухгалтерських продуктів на сучасні рішення в першому кварталі 2018 року», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 15 травня президент України Петро Порошенко своїм указом увів в дію рішення РНБО від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів», згідно з яким в Україні було заблоковано доступ до російських соціальних мереж «ВКонтакте», «Одноклассники», ресурсів Yandex, Mail.ru, а також заборонено використання бухгалтерського програмного продукту 1С.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/76866