Київ. 12 грудня. УНІАН. Українська асоціація китаєзнавців у партнерстві з компанією «Ти і право», а також посольством КНР, презентувала на прес-конференції в інформаційному агентстві УНІАН третій номер журналу «Україна-Китай», присвячений форуму стратегічного партнерства «Один пояс, один шлях», який відбувся в травні цього року в Пекіні.

«Ми раді вам представити третій у цьому році номер періодичного видання «Україна-Китай». Цього року відбулися суттєві зрушення - у травні була зустріч високого рівня, присвячена стратегічному проекту «Один пояс, один шлях» у Пекіні, і, на мій погляд, велика за значенням подія - XIX з'їзд Комуністичної партії Китаю, який показав плани і проекти будівництва соціалізму з китайською специфікою в нову епоху. Сьогодні події, які відбуваються в Китаї, стосуються не тільки цієї країни, не тільки регіону Далекого Сходу, а й взагалі світу. Китай фактично став драйвером глобалізації», - сказав президент Української асоціації китаєзнавців, головний редактор журналу Віктор Кіктенко на прес-конференції в УНІАН.

У свою чергу, перший секретар посольства Китаю в Україні, завідувач політичного відділу Чжан І, який був присутній на прес-конференції, відзначив, що розвиток відносин між країнами має стратегічний характер, а видання журналу дає можливість українцям ознайомиться з чинним станом і перспективами взаємовигідного економічного, політичного і культурного співробітництва.

«Це вже третій номер цього року, і я хотів звернути особливу увагу і порадити всім читачам ознайомитися з доповіддю голови КНР пана Сі Цзінь Піна і прем'єр-міністра Лі Кецяна під час літнього та зимового економічних форумів у Давосі. Ці доповіді відображають бачення уряду Китаю про подальший розвиток другої економіки світу, а також про можливі виклики, які стосуються не тільки Китаю, а й всіх країн світу, а також векторів розвитку зовнішньої політики і економіки Китаю, їх погляду на розвиток суспільства в глобальному плані» , - сказав Чжан І.

При цьому співзасновник компанії «Ти і право» та журналу «Україна-Китай» Вікторія Ліснича зазначила, що незабаром Україна може стати великим стратегічним партнером Китаю, а економічне співробітництво дозволить прискорити цей процес і реалізувати успішні спільні проекти.

«Впевнена, що за кілька років Україна буде великим стратегічним партнером для Китаю. На сьогодні ми бачимо, що Китай не тільки словами, а й ділом виходить на ринок України. Сектор інфраструктури, сектор АПК та сектор енергетики є найбільш розвиненими в цьому напрямі», - відзначила Ліснича.

Як повідомляв УНІАН, у січні-вересні цього року товарообіг між Україною і Китаєм зріс на 14,5% - до 5,6 млрд дол.

Україна і Китай 5 грудня підписали дорожню карту з реалізації ініціатив «Економічний пояс Великого шовкового шляху» і «Морський шовковий шлях», покликаних посилити економічне співробітництво між Європою і Азією. За словами віце-прем'єра Державної ради Китаю Ма Кая, КНР зарезервувала близько 7 млрд дол. на спільні проекти в Україні.

Ініціатива Китаю «Один пояс - один шлях» передбачає розвиток торговельних відносин між Китаєм і Європою. Посол КНР в Україні Ду Вей раніше відзначав, що цей проект є немислимим без України.

Проекти в рамках «Шовкового шляху» в перспективі можуть дозволити Україні обійти транзитні обмеження Росії до країн Середньої Азії.