Київ. 7 грудня. УНІАН. 5% експертів повністю довіряють новому Верховному суду, а ще 32% довіряють переважно, проте мають сумніви щодо окремих суддів ВС.

Про це йдеться в результатах експертного опитування щодо очікувань від роботи ВС, яке Центр політико-правових реформ (ЦППР) презентував на прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив заступник голови правління ЦППР Роман Куйбіда, 52% респондентів вірять, що новий ВС може позитивно вплинути на підвищення довіри громадян та бізнесу до системи правосуддя.

“Верховному суду довіряє кожен третій опитаний — це дуже гарний показник на тлі загальної недовіри до судової влади”, - зазначив Куйбіда.

Опитування також показало, що зовсім не довіряють новому ВС 12% опитаних.

При цьому найбільший рівень недовіри серед юристів, а найменший серед суддів: жоден з опитуваних суддів не сказав, що не довіряє новому ВС.

Також, відповідаючи на запитання: «Чи вірите ви що, Верховний суд буде спроможним протистояти політичним впливам?», більшість респондентів висловили думку, що не буде спроможним. Зокрема, здебільшого не вірять, що ВС протистоятиме політичним впливам 41% респондентів, які не є юристами, 28% суддів, 38% правників. Зовсім не вірять, що суд протистоятиме політичним впливам 23% опитаних, які не є юристами, 25% суддів, 19% правників.

Повністю вірять у здатність протистояння лише 5% опитаних, які не є юристами, 11% суддів та 5% правників.

Відповідаючи на запитання, чи вірять респонденти, що судді Верховного суду будуть доброчесними, лише 5% опитаних, які не є юристами, 11% суддів та 4% правників відповіли цілком ствердно, ще 26% респондентів, які не є юристами, 53% суддів та 41% правників заявили, що переважно вірять в це. Зовсім не вірять, що судді ВС будуть доброчесними 19% неюристів, 3% суддів та 9%правників.

ЦППР проводив опитування з 28 листопада по 3 грудня, в ньому взяв участь 421 респондент, з них 340 правників, у тому числі 36 суддів.

Довідка УНІАН. 30 вересня 2016 року з набранням чинності змін до Конституції в частині правосуддя та закону «Про судоустрій і статус суддів» в Україні стартувала судова реформа. Відповідно до цих змін, Верховний суд став вищим судом в Україні, а його склад сформований із суддів, обраних виключно за результатами відкритого конкурсу.

11 листопада призначені президентом судді у присутності склали присягу.

Новий Верховний суд розпочне роботу 15 грудня.

Головою ВС стала Валентина Данішевська, її заступником - Богдан Львов.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/76746