Київ. 6 грудня. УНІАН. Асоціація тваринників України закликає Міністерство фінансів змінити критерії автоматичного блокування ризикових податкових накладних, оскільки діюча система, яка запрацювала в повноцінному режимі з 1 липня, є недосконалою і призводить до значних збитків українських виробників аграрної продукції.

Про це повідомила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар у ході прес-конференції в УНІАН.

«Зараз члени моєї асоціації зіткнулися з великою проблемою на порожньому місці - у них блокуються податкові накладні. Через це вони втрачають партнерів, йдуть у довгі суди. Підприємства несуть колосальні фінансові втрати. І виною всьому цьому є недосконала система оцінки критеріїв ризиків і нова система, яка з 1 липня в ДФС блокує податкові накладні», - сказала вона.

За словами Паламар, наразі по всій Україні заблоковано понад 500 тис. податкових накладних.

«Один з членів нашої асоціації, який є великим виробником кормів для промисловості, має 483 заблоковані податкові накладні на суму 23 млн грн. І таких підприємств дуже багато », - додала експерт.

Вона зазначила, що Асоціація тваринників зверталася з відповідними заявами до профільного парламентського комітету, Міністерства фінансів, а також до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана і першого віце-прем'єр-міністра Степана Кубіва, проте досі не отримала очікуваної реакції.

«Сьогодні ми проведемо мітинг під стінами Верховної Ради, збираються всі підприємства. Держава має виправити цю ситуацію», - сказала Паламар.

Експерт додала, що часто виробники аграрної продукції закуповують сировину, яке йде за одним кодом, а реалізують вже готову продукцію за іншим кодом. А система автоматичного блокування податкових накладних сприймає такі операції як фіктивні.

Як додав керівний партнер адвокатського об'єднання «Парадокс» Сергій Федак, процедура адміністративного оскарження заблокованих накладних є занадто короткостроковою. Так, для оскарження рішень щодо блокування податкових накладних відведено лише 10 днів.

«Уявіть собі, підприємству, у якого заблоковано 500 накладних, необхідно протягом 10 днів подати 500 скарг. І до кожної скарги необхідно додати копії відповідних документів », - сказав юрист, додавши, що величезна кількість надходжень таких скарг призводить до частих і невмотивованих відмов у реєстрації накладних, після чого підприємства змушені звертатися до суду.

При цьому Федак зазначив, що один лише судовий збір за оскарження однієї заблокованої накладній становить 3,2 тис. грн.

«Для прикладу, у підприємства заблоковано 500 накладних - 500 множимо на 3200, і отримуємо, що підприємство за місяць має заплатити 1,6 млн грн лише судового збору», - сказав Федак.

Присутня на заході науковий консультант Асоціації тваринників України, кандидат юридичних наук Яна Салміна зазначила, що на даний час у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, які покликані врегулювати проблеми з масовим блокуванням податкових накладних. Ініціаторами цих законопроектів виступають уряд і група народних депутатів. Однак, за словами експерта, ці документи не вирішують проблему і можуть лише погіршити ситуацію, що склалася.

«Ми на сьогодні не просто критикуємо, ми підготували свої пропозиції і зауваження, ми готові долучитися до обговорення та вдосконалення цих законопроектів. Ми направили свої пропозиції до Верховної Ради, у профільні комітети ... Ми просимо хоч розробити інший окремий механізм для виробників. Ці загальні для всього бізнесу правила, які впроваджені, не можуть працювати в аграрному секторі та виробництві», - підсумувала Салміна.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/76723