Київ. 5 грудня. УНІАН. У столичному кінотеатрі «Київ» 11-15 грудня відбудеться перший Молодіжний фестиваль єврейського кіно.

Про це директор громадської організації «Єврейський студентський культурний центр «Гілель» Тетяна Абович, яка виступила ідеологом та організатором фестивалю, повідомила на прес-конференції в УНІАН.

«Ми обіцяємо, що це буде цікаво, що це буде непересічна подія для міста. І ми обіцяємо, що ви отримаєте знання, а ми влаштуємо справжнє творче перехрестя в місті», - сказала Абович.

Вона висловила сподівання, що фестиваль стане щорічним.

«Звичайно, були покази єврейського кіно як у Києві, так і в інших містах України. Але така структура, яка поєднує в собі покази повнометражних фільмів, яких на нашому фестивалі буде 6, та більш ніж 10 майстер-класів для молоді й тематичних зустрічей із різних сфер кіноіндустрії, певно, що така подія буде відбуватися вперше», - зазначила вона.

Абович пояснила, що фестиваль має стати платформою нових знань та ідей для творчої молоді.

За професійну підтримку фестивалю Абович подякувала Міністерство культури України, компанію «Кінолайф», а також фонд «Генезіс», Єврейську агенцію «Сохнут Україна», організації «Джойнт», Всеукраїнський єврейський конгрес.

Своєю чергою директор дистриб'юторської компанії «Кінолайф» Ілля Свідлер зазначив, що відвідувачі фестивалю відчують атмосферу єврейської культури.

«Людина, яка прийде на цей фестиваль, повною мірою відчує, що таке єврейське кіно і взагалі, що таке єврейська культура і напрямок єврейського кіно», - сказав Свідлер.

Він також повідомив, що лекції та майстер-класи проведуть люди, які є професіоналами у своїй справі та дуже цікавими співрозмовниками: актор і режисер Віктор Андрієнко, відомий український документаліст Сергій Буковський, режисери та продюсери Марія Каєль та Ганна Паланчук й інші.

За інформацією Абович, з сьогоднішнього дня програма фестивалю буде доступна на сайтах кінотеатру «Київ», у Facebook сторінці фестивалю єврейського кіно.

Водночас організатори вже анонсували в його програмі фільми, серед яких будуть як комедії, так і мелодрами, а також документальна стрічка. Зокрема, гості фестивалю зможуть подивитись кінокартини: «Мир вашому дому», «Кафе «Неглер», «Пісня пісень», «Назви своє ім’я», «Євреї», «Чужа молитва».

Урочисте відкриття фестивалю відбудеться 11 грудня з 17.00 до 19.00.

Абович підкреслила, що вхід на цей захід буде безкоштовним і запросила всіх бажаючих прийти на відкриття фестивалю, під час якого, зокрема, можна буде ознайомитись детально з його програмою, дізнатися більше про фільми, що демонструватимуться, цікаво поспілкуватися.