Київ. 5 грудня. УНІАН. Внесені до статуту Російської православної церкви щодо перенесення центру Української православної церкви Московського патріархату до Києва зміни жодним чином не пов’язані із зареєстрованим у Верховній Раді України законопроектом про “церкву країни-окупанта”, який, у разі ухвалення, може обмежити функціонування УПЦ МП.

Про це голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП Климент (Вечеря) заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Хотів би наголосити, що рішення, які приймає архієрейський собор, не базуються на тих чи інших політичних ініціативах парламенту чи інших державних установ. Рішення, які приймає собор, спрямовані на розвиток церкви”, - сказав Климент.

Відео дня

Своєю чергою голова Синодального юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов заявив, що також не відповідає дійсності інформація про те, що зміни до статуту РПЦ звужують права УПЦ МП.

Він зазначив, що насправді УПЦ Московського патріархату має набагато більше прав, ніж автономні та самокеровані церкви у складі Російської православної церкви.

“Українська православна церква, відповідно до ухвали архієрейського собору від 1990 року, є незалежною у своєму управлінні і має статус широкої автономії, і за своїм статусом вона є вищою, ніж самокерована церква. На соборі статус УПЦ виокремили в окрему десяту главу (статуту РПЦ — УНІАН)”, - запевнив Бахов.

Він також додав, що на практиці це означає, що УПЦ МП може ухвалювати будь-які рішення, що стосуються її діяльності, без узгодження з патріархом РПЦ.

“Українська православна церква може приймати будь-які рішення, які визначені статутом УПЦ МП та собором 1990 року”, - наголосив Бахов.

За його словами, це стосується створення єпархій, змін їхніх меж, обрання керуючих єпархіями, обрання предстоятеля церкви, обрання членів синоду, статуту синоду, статуту собору архієреїв, статуту помісного собору УПЦ МП.

«Все це визначається виключно рішеннями українських архієреїв», - підкреслив Бахов.

Як повідомляв УНІАН, 1 грудня патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет назвав неправдою повідомлення, що на архієрейському соборі РПЦ було вирішено перенести центр УПЦ Московського патріархату до Києва.

Архієрейський собор РПЦ відбувся у Москві з 29 листопада по 2 грудня.

Довідка УНІАН. Проект закону про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (щодо зміни релігійними громадами підлеглості) (№4128) було зареєстровано у ВР 23 лютого 2016 року.

Проект закону про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором (4511) було зареєстровано 22 квітня 2016 року.

Їх розгляд було заплановано на 18 травня 2017 року, однак він не відбувся.

В Українській православній церкві Московського патріархату називали ці законопроекти репресивними, оскільки бачили в них «відновлення антирелігійних репресій», корупційні ризики.