Київ. 1 грудня. УНІАН. Співвласники аграрного підприємства «Світильнянське», розташованого в Броварському районі Київської області, Світлана і Павло Петрови заявляють про рейдерське захоплення і закликають Міністерство юстиції скасувати незаконну реєстрацію зміни керівника компанії.

«Ми сподіваємося, що комісія Мін'юсту, яка приймає рішення щодо скасування незаконних дій реєстратора, у визначений 30-денний термін розгляне наше питання. Вже половина терміну пройшла ... Мін'юст просто зобов'язаний прийняти правильне рішення, враховуючи, що безпосередньо їх співробітник скоїв злочин», - сказав співвласник підприємства Павло Петров на прес-конференції в УНІАН.

«Скаргу до Мін'юсту я подала ще 17 листопада 2017 року, після того, як директор був змінений у реєстрі. Вона вже зареєстрована. І особисто мій чоловік говорив з пані Сукмановою (заступник міністра з питань держреєстрації - УНІАН) ще у вересні. Вона обіцяла допомогти і виправити ситуацію. Але, на жаль, досі немає жодної відповіді ні від помічників, ні від пані Сукманової», - уточнила другий співвласник агропідприємства Світлана Петрова.

За її словами, керівник компанії «Світильнянське» був відсторонений у розпал збиральної кампанії, коли підприємство мало виконувати всі функції, які воно на себе взяло перед людьми і співробітниками.

“Це може призвести до колапсу і повного банкрутства підприємства. Ми не зможемо виплатити паї нашим пайовикам, які чекають”- додала Петрова.

Присутній на прес-конференції адвокат Світлани і Павла Петрових Олександр Тумаркін зазначив, що його підзахисні вже пережили рейдерське захоплення у 2013 році і мали досвід протистояння, однак і це не допомогло уберегтися від нового нападу, в результаті якого співвласники повністю втратили контроль над підприємством «Світильнянське».

За словами адвоката, зміни у реєстраційні дані підприємства «Світильнянське» були внесені без згоди власників і за фальшивим протоколом. Новопризначений директор свою роботу не виконує, в результаті чого діяльність компанії заблоковано.

«Фактично рейдерство відбулося, і підприємство контролюється загарбниками», - сказав Тумаркін, уточнивши, що в атаці на підприємство з самого початку брали участь представники силових структур - співробітник СБУ в Київській області Підласий, прокурор Броварської прокуратури Романюк і слідчий Броварського відділу поліції Липська.

«А їх дії, хоча і червоніючи, схвалювала жінка з 30-річним стажем, суддя Броварського суду Міхієнкова», - зазначив адвокат.

Крім того, адвокат повідомив, що атака стала можливою після того, як помер один із співзасновників «Світильнянського» Олександр Присяжнюк, а його син Олексій вирішив вийти зі складу засновників і запропонував Петровим викупити його частку за 500 тис. доларів.

«Саме після цього з'явилися бандити, які почали мені погрожувати, щоб я негайно виплатив цю суму. Потім від слів перейшли до справи - побили», - додав Петров, продемонструвавши журналістам фотографії свого побиття.

«У переговорах брав участь і депутат від "Батьківщини" Андрій Власенко, який говорив, що 100 тисяч має піти тим, хто нами займається, 100 тисяч - бандитам і прокурорам і таке інше», - уточнив він.

У свою чергу, депутат Київради від партії «Свобода» Ігор Мірошниченко, який також був присутній на прес-конференції, зовсім не здивований участю депутата Миколаївської облради від "Батьківщини" Андрія Власенко у рейдерському захопленні. «Не тільки співробітники поліції, судді не приховують своїх імен і намірів. Але і політики теж. Всю цю банду взяв під своє крило Андрій Власенко - депутат місцевої ради з Миколаївщини. Він відомий своїми апетитами щодо земель сільгосппризначення і відомий своєю причетністю до подібних рейдерських захоплень у Київській області», - зазначив Мірошниченко.

Разом з тим адвокат Тумаркін висловив упевненість, що найближчим часом ситуація має змінитися, оскільки Генеральна прокуратура за фактом захоплення "Світильнянського" відкрила одразу кілька кримінальних проваджень, зокрема, щодо рейдерського захоплення підприємства і внесення неправомірних даних до реєстру.

Як повідомляв УНІАН, в Україні за 2017 рік в аграрному секторі сталося понад 700 випадків неправомірних захоплень бізнесу.

Для протидії рейдерським атакам Кабінет міністрів 9 серпня ухвалив рішення створити оперативні штаби в регіонах спільно з обласними державними адміністраціями, територіальними підрозділами МВС, Держгеокадастру, Мін'юсту. Однак функціонал цих органів обмежений роллю радників, які можуть допомогти звернутися із заявами до правоохоронних органів або до міністерства.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що боротьбі з незаконним захопленням земель в Україні буде сприяти ефективна робота поліції і жорстке юридичне регулювання.

На думку ряду експертів, для вирішення проблеми рейдерства в Україні необхідно посилити відповідальність держреєстраторів за незаконні дії, а також передбачити механізми для уникнення подвійної реєстрації.

Президент України Петро Порошенко під час засідання Національної ради реформ в Києві 10 листопада підтримав цю думку, виступивши за ліквідацію подвійних земельних реєстрів і створення на їх базі єдиного реєстру, який міститиме всю необхідну інформацію про земельні ділянки.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/76623