Київ. 30 листопада. УНІАН. У Києві презентували аналітично-інформаційну книгу «Україна, Центрально-Східна Європа та європейський стратегічний розвиток».

Книга була представлена на прес-конференції в УНІАН президентом Центру європейських та трансатлантичних студій Олексієм Коломійцем.

«Ця книга є одною із головних стадій реалізації відповідного проекту Словацького агентства розвитку міжнародної співпраці (SlovakAid, Slovak Agency for International Development Cooperation) за підтримки словацького посольства в Україні. І мені дуже приємно показати це видання і подякувати всім тим, хто допомагав», - зазначив він.

Відео дня

В тому числі Коломієць подякувати колегам за кордоном, статті яких включені в цю книгу – аналітикам з країн Центральної та Східної Європи, які, за його сподіванням, будуть дуже цікаві для українських читачів.

За його словами, видання присвячене аналізу європейської стратегічної динаміки в умовах сучасних геополітичних викликів, поновлення геостратегічної та силової конкуренції в Європі у часи після «після Холодної війни» та завершення «стратегічних канікул».

В книзі піднімаються питання щодо сучасного геополітичного стану Європи та українського стратегічного позиціювання, а також стратегічного позиціювання Центрально-Східної Європи у новітньому європейському геостратегічному контексті.

Окремі розділи присвячені аналізу сучасної політики США та її вплив на Центрально-Східну Європу та Україну. Розглядається роль та місце НАТО в умовах сучасної та перспективної європейської стратегічної політичної динаміки.

Також, за словами Коломійця, у книзі аналізуються стратегічні напрямки майбутньої трансформації Європейського Союзу, стратегії європейського британського позиціювання та надаються прогнози відносин Великої Британії з ЄС, а також перспектив відносин між Британією та Україною.