Київ. 30 листопада. УНІАН. Новий президент Федерації плавання України Андрій Власков каже, що в Україні потрібно побудувати клубну систему, щоб підвищити рівень занять спортом населення країни.

Про це він сказав на прес-конференції в УНІАН.

Як повідомив екс-президент ФПУ Дмитро Качуровський, Власкова було затверджено на посаді голови Федерації сьогодні.

Відео дня

Новий президент ФПУ подякував Качуровському за виконану за 4 роки велику роботу і зазначив, що Федерація повинна продовжувати його справу.

«Завдання ФПУ - це не тільки медалі чемпіонатів світу або Олімпійських ігор, спорт вищих досягнень, а й доступний спорт, масове захоплення плаванням населення України. В цьому плані ми повинні продовжувати роботу. Зокрема, потрібно тісно взаємодіяти з державними інститутами, Верховною Радою, щоб запрацювала клубна система, як це відбувається в європейських країнах і в світі загалом. Створення клубної системи - основне завдання, якщо ми хочемо підвищити рівень занять спортом населення країни», - сказав Власков.

Також було зазначено, що, наприклад, бюджет Федерації плавання Італії становить 40 млн євро, з яких лише 7 млн євро виділяє держава, тоді як інші кошти надходять від маркетингу - це доходи від трансляцій, реклами, надходження від спонсорів тощо.

Присутній на прес-конференції президент Європейської ліги плавання (LEN) Паоло Бареллі привітав Власкова з обранням головою ФПУ, а Качуровського - з відмінною роботою в попередні роки, і зазначив, що країни Європи зацікавлені в успішному розвитку плавання в Україні.

«Яскравим свідченням того є обрання Власкова віце-президентом LEN. Спортсмени України дуже сильні, що вони регулярно доводять практично на всіх змаганнях найвищого міжнародного рівня. Але ми розуміємо, що в Україні є проблеми з розвитком плавання, з масовістю. А проте розвиток плавання - дуже важливий аспект у житті будь-якої держави. У Європі понад 90 млн осіб регулярно займаються плаванням, ходять у басейн не рідше, ніж 4-5 разів на місяць. Це важливо як для загального здоров'я, так і для запобігання нещасним випадкам під час літнього відпочинку на воді», - сказав Бареллі.

Зі свого боку, Качуровський зазначив, що зараз державна спортивна система будується на ДЮСШ - муніципальних школах, які фінансуються з бюджетів і діють «по-старому, за радянською системою».

«Апологети цієї системи посилаються на те, що вона давала велику кількість медалей, приносила успіх. Так, безсумнівно, результати були. Але давайте ж рухатися вперед. Зараз всюди в світі прийнята клубна система. В Україні, як приклад, можу навести клуб «Енергостандарт». Саме він останнім часом супроводжує найсильніших плавців країни, кістяк збірної України - Андрія Хлопцова, Андрія Говорова, Дарину Зевіну, Михайла Романчука, Сергія Фролова», - заявив екс-президент ФПУ.

Фото-новини з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/76606