Київ. 29 листопада. УНІАН. Експерти розробили концепцію створення аналітичної Служби фінансової безпеки для зниження рівня тіньової економіки в країні, яка стане альтернативою запропонованого Міністерством фінансів законопроекту про створення служби фінансових розслідувань.

Відповідну концепцію було презентовано в ході прес-конференції в УНІАН.

За словами одного з авторів створення Служби фінансової безпеки, екс-начальника головного слідчого управління фінансової розвідки Державної фіскальної служби України Вадима Мельника, на сьогодні тіньова економіка в Україні становить 55-60%.

«Я вже колись говорив, що оцінити правильно відсоток тіньової економіки складно, але це величезний бич для економіки країни, по-перше, вона не платить податки, по-друге, вона створює нерівні умови для ведення бізнесу», - сказав він.

Він також додав, що тіньова економіка не працює без корупційної складової.

«Завдяки нашій концепції, в якій ми розробляємо механізм організації вивчення фінансових і злочинних схем, обов'язковим буде вивчення всієї інфраструктури злочину. До цієї інфраструктури належить той корупційний сегмент, який дає незаконні преференції, дає дозвіл на здійснення такої діяльності», - сказав Мельник.

Як зазначив присутній на прес-конференції експерт з фінансових розслідувань В'ячеслав Некрасов, до зазначеної реформи потрібен системний підхід.

«Коли ми говоримо про створення нового органу, який займатиметься фінансовою безпекою, ми змінюємо підхід до боротьби зі злочинами. На сьогодні штучно створено умови, щоб бізнес заганяти в тінь... Ми спочатку повинні зрозуміти умови, які спонукали бізнес зайти в тінь, а потім говорити про кримінальні переслідування», - сказав він.

Некрасов зазначив, що на сьогодні 75-80% відсотків кримінальних справ, які відкриваються з податкових злочинів, не мають перспектив у суді.

«Наше завдання - створити фільтр для виконання аналітичних функцій, щоб не завантажувати систему непотрібними речами і взагалі не починати кримінальне переслідування осіб, які можливо помилково або вперше вчинили такі злочини», - сказав він.

Експерт зазначив, що при розробці концепції було вивчено іноземний досвід. За його словами, аналітики служби повинні працювати максимально безконтактно, не втручаючись у роботу підприємців.

«Ми будемо отримувати інформацію завдяки аналізу баз даних, відкритих джерел, будемо аналізувати ризики», - сказав він.

Некрасов наголосив, що розроблена експертами концепція відрізняється від концепції Мінфіну тим, що акцент у ній робиться суто на аналітичні функції служби, системі розрахунку ризиків.

«На сьогодні комітет, який займається цим питанням (комітет податкової і митної політики - УНІАН), взяв за основу наш концепт. Зараз це спільна робота. Ми прописали, що це насамперед потужний аналітичний центр, і це відрізняє його від законопроектів, які були раніше», - сказав експерт.