Київ. 24 листопада. УНІАН. Україна щороку втрачає через корупційні схеми на митницях за заниження митної вартості при ввезенні з Китаю товарів 150 млрд грн.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН повідомив голова Партії захисників Вітчизни, президент Інституту права і суспільства, Наказний гетьман Українського козацтва, народний депутат України 2, 3, 4, 6 скликань Юрій Кармазін.

За його словами, товари з Китаю ввозяться на територію України за вагою і потім продаються за високими цінами в українських магазинах.

«Чому не працює українська промисловість? Тому що невигідно будь-що виробляти, речі завозяться з Китаю, розмитнення таких речей ведеться за ставкою 0,5 долара за один кілограм. Яка країна ще ввозить такі речі кілограмами? А потім вони продаються в магазинах. Звичайний шарф варто 1995 гривень, светр - 1995 гривень, а на кілограм виходить п'ять таких штук», - сказав він.

За його словами, такі схеми також знищують українську промисловість. При цьому, на його думку, схеми проходять під керівництвом вищих державних чиновників.

Він зазначив, що фірма-імпортер заявляє митну вартість товару 0,5 доларів за кілограм, митник збільшує її до 2-3 доларів за кілограм, різниця доплачується, а потім фірма подає позов до суду і виграє його.

«Ми вивели суму лише за 10 рішеннями судів, збитків державі - 285,2 млн грн», - сказав він.

Кармазін закликав антикорупційні органи, зокрема НАБУ, Міністерство внутрішніх справ, найближчим часом розслідувати зазначені схеми

«Скільки держава втрачає грошей за цими схемами? Ми рахуємо лише по тих сумах, які є - за максимальними і мінімальними, але я хотів, щоб підрахували за обґрунтованими сумами. Так ось, якщо за обґрунтованими сумами, то йдеться про 150 млрд грн щороку. Це сума дефіциту Пенсійного фонду», - додав Кармазін.