Київ. 24 листопада. УНІАН. Ухвалена урядом стратегія реформування лісового господарства в Україні передбачає створення єдиного монополіста в галузі лісового господарства за допомогою об'єднання держлісгоспів, що у свою чергу призведе до масового скорочення робочих місць, повідомив голова Профспілки працівників лісового господарства України Степан Кривов'язий на прес-конференції в УНІАН.

«Уряд у рамках стратегії реформування лісового господарства ініціював створення єдиного підприємства, єдиного монстра-монополіста, щоб прибрати все до своїх рук. Під час створення нового підприємства почнеться ліквідація держлісгоспів, тобто відбудеться масове скорочення штату. Це не окремі люди, а цілі родини. Це сільські території, де знайти роботу майже неможливо», - сказав Кривов'язий.

Голова Житомирської обласної організації Профспілки працівників лісового господарства Володимир Ткачук, який також був присутній на прес-конференції, додав, що ліквідовувати лісгоспи не можна, і незважаючи на всі проблеми і негаразди в лісовому господарстві, в окремих районах третину, а то й більше половини наповнення бюджету становлять доходи від лісової галузі.

«Ми категорично проти ліквідації державних підприємств. Ліквідація призведе до скорочення наших працівників. Нас підтримують у цьому плані органи місцевого управління, районні адміністрації, оскільки прекрасно розуміють, що бюджет того чи іншого району наповнюється завдяки праці лісників», - зазначив він.

Ткачук додав, що у зв'язку з рішенням уряду було створено робочу групу спільно з громадськими організаціями, експертами лісового господарства й експертами Світового банку для розробки відповідної стратегії, яка повинна дати напрям розвитку лісового господарства в Україні.

За його словами, у цій стратегії передбачені відповідні запобіжники і заходи розвитку лісової галузі. Для Держлісагентства є пріоритетом збільшення лісистості України, ефективна боротьба з незаконними рубками та сталий розвиток.

Ткачук заявив, що основна вимога Громадської ради при Держлісагентстві, куди входить 62 громадські організації, - відновити державне фінансування лісогосподарської галузі.

«Ресурсні області - північ і захід, підприємства, які працюють там, щорічно спрямовують мільйони гривень на ведення лісового господарства на південь і схід нашої країни. Ми не можемо постійно бути донорами. Це гроші, зароблені нашими колективами, які ми добровільно відправляємо туди, щоб солідарно підтримати наших лісників півдня і сходу», - повідомив він.

Ткачук заявив, що Громадська рада проти того, щоб Міністерство аграрної політики і продовольства координувало роботу лісової галузі.

«Чому? Тому що за останні 3 роки не було абсолютно жодного фінансування. Ми за те, щоб основним розпорядником коштів виступало Державне агентство лісових ресурсів України», - сказав він.

Голова громадської організації Незалежне експертне партнерство, кандидат сільськогосподарських наук Юрій Марчук, який також був присутній на прес-конференції, звернув увагу, що в рамках урядової стратегії також передбачається передача держлісгоспів у концесію. За його словами, в цьому разі, люди будуть обмежені в доступі до лісових ресурсів, чим буде порушено їхні конституційні права.

«Постановою уряду від 4 липня було ухвалено рішення, що всі підприємства лісової галузі підпадають під концесію... Йдеться про державний лісовий фонд, який, відповідно до закону, є правом власності всього українського народу, чомусь він повинен бути переданий в концесію на незрозумілих умовах, і хто буде головним концесіонером - також невідомо», - зазначив Марчук.

Він повідомив, що згідно з Лісовим кодексом, право користування лісами є прерогативою обласних рад.

«Тому обласні ради повинні визначати - віддадуть вони ліс в одну компанію чи ні. Це право місцевої громади. Коли ми розуміємо, що децентралізація сьогодні дала кошти в регіони, в райони, то райони повинні мати право впливати на ті ресурси, які містяться на їх території», - сказав Марчук.

Як повідомляв УНІАН, 2 жовтня Державне агентство лісового господарства розробило і представило стратегію сталого розвитку та реформування української лісової галузі на період до 2022 року, згідно з якою пропонується створити Лісовий фінансовий фонд для фінансування проектів у цій сфері.

Створення такого фонду дасть змогу відомству своєчасно боротися з лісовими шкідниками і реагувати на спалахи захворювань лісу, вести збалансоване лісове господарство, проводити лісову інвентаризацію, облік тощо.

Президент України Петро Порошенко підтримав запропоновану ідею про створення фонду і доручив Міністерству фінансів опрацювати це питання.

Площа відновлення лісу підприємствами Державного агентства лісових ресурсів у 2016 році становила 52,6 тис. га, що на 3,1% більше, ніж у 2015 році. Так, торік лісогосподарські підприємства висадили 34,4 тис. га лісових культур, зокрема 2,6 тис. га нових лісів. Завдяки природному відновленню було відтворено майже 18,2 тис. га лісів.