Київ. 23 листопада. УНІАН. Німецько-Український фонд (НУФ) підписав кредитну угоду з «Укргазбанком» на суму 81 млн грн для кредитування малого і середнього бізнесу (МСБ) під 15% річних у гривні в рамках Програми підтримки фінансування інвестиційних проектів українських МСБ.

Відповідну угоду було підписано на прес-конференції в УНІАН.

«Ця програма народилася завдяки позиці уряду Німеччини через державний банк розвитку KfW. Ці кошти були хеджовані Європейським Союзом, після чого ми змогли запропонувати нашим позичальникам досить доступний довгостроковий кредит у гривні під 15% річних», - сказав виконуючий обов'язки керівника НУФ Валерій Майборода.

Відео дня

За словами директора офісу KfW в Україні Лутца Хорн-Хааке, який був присутній на прес-конференції, німецький уряд вже понад 10 років підтримує НУФ, якому вдається забезпечувати доступ МСБ до довгострокового і доступного кредитування.

«Хочу відзначити, що Німецько-Український фонд з великим успіхом забезпечує кредитування малого і середнього бізнесу в Україні. Ця підтримка дає змогу підприємствам МСБ розширювати свою діяльність, виходити на нові ринки, створювати більше ноу-хау, збільшувати добробут і робочі місця. Тому ми й надалі надаватимемо підтримку Німецько-Українському фонду», - наголосив Хорн-Хааке.

У свою чергу, керівник відділу «Розвиток приватного сектору і державних закупівель» представництва Європейського Союзу в Україні Борис Філіппов, який також був присутній на прес-конференції, зазначив, що ЄС підтримує ініціативи з розвитку МСБ в Україні через програму EU4Business, і доступне кредитування є її органічною частиною.

«Наш аналіз показав, що підприємства малого і середнього бізнесу в Україні мають великий потенціал, який не реалізований. Тому ми повинні створити умови, щоб цей потенціал повністю розкрився», - сказав Філіппов.

При цьому, за словами ще одного учасника прес-конференції, виконавчого директора НУФ Олега Стринжа, цього року банки, що спеціалізуються на МСБ, динамічно розвиваються.

«На сьогодні у нас шість банків-партнерів. На основі успіху Програми підтримки фінансування інвестиційних проектів МСБ і розуміння потреб ринку, ми пропонуємо системне рішення і механізм підтримки бізнесу», - наголосив Стринжа.

Заступник голови правління «Укргазбанку» Євген Мецгер, який взяв участь у підписанні угоди, зазначив, що завдяки підписанню кредитної угоди МСБ зможе отримати кредитні ресурси на найбільш привабливих умовах.

«Ми вдячні за цю ініціативу. З завтрашнього дня ми зможемо почати співпрацювати і пропонувати нашим клієнтам найпривабливіший і найдешевший ресурс, який можна отримати на ринку», - наголосив Мецгер.

Як повідомляв УНІАН, Програма підтримки фінансування інвестиційних проектів українського малого і середнього бізнесу фінансується урядом Німеччини. Програма надає довгострокову підтримку МСБ через інвестиції і оборотний капітал. В рамках Програми Німецький державний банк розвитку KfW через українські банки надасть МСБ доступ до кредитів на суму 300 млн грн протягом наступних 40 років. Учасниками програми є, зокрема, ProCredit Bank і KredoBank.