Київ. 20 листопада. УНІАН. 9 грудня в Одесі відбудеться 9-а урочиста церемонія нагородження міжнародною спортивною премією за заслуги і досягнення в спорті «Золотий Мангуст».

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомила виконавчий директор громадської організації «Мангуст» Тетяна Герасименко.

Вона повідомила, що вручення «спортивного Оскара» розпочнеться о 17.00 у концерт-холі «Одеса».

«Цього року вперше відвідати премію можуть абсолютно всі люди з будь-якого міста, які мають стосунок до спорту. Хтось є професійним спортсменом, хтось тренером, у когось спорт присутній лише ранковою пробіжкою, хтось з дітьми займається спортом. Люди можуть у Facebook або у нас на сайті написати про спорт у своєму житті і безкоштовно отримати запрошення. Мета цього - підняти престиж спорту. Для нас також завжди було пріоритетом підтримати заслужених тренерів, ветеранів, людей, які роблять величезний внесок у розвиток спорту. Ми хочемо, аби всі побачили, що займатися спортом і вести здоровий спосіб життя - це модно, престижно», - сказала Герасименко.

У свою чергу, засновник премії «Золотий Мангуст», президент Федерації грепплінгу України, президент Одеської обласної федерації панкратіону, президент спортивного клубу «Мангуст», майстер спорту СРСР з вільної боротьби, заслужений тренер України Магомед Магдієв повідомив, що цього року на участь у «Золотому Мангусті» в Україні прибудуть делегації, зокрема, з Азербайджану, Грузії, Вірменії, Узбекистану, Туреччини, Ізраїлю, Киргизстану, Білорусі.

«Цього року ми очікуємо більш як 40 номінантів. Премію було засновано в 2009 році, з 2012 року вона стала міжнародною. За цей час ми нагородили більш як 120 спортсменів. Основною метою проведення цієї щорічної премії є відродження спортивного духу, збереження і популяризація кращих традицій спорту», - повідомив Магдієв.

Співзасновник премії «Золотий Мангуст», віце-президент Федерації грепплінгу України, майстер спорту СРСР із самбо і вільної боротьби, віце-президент спортивного клубу «Мангуст» Лернік Мусаелян зазначив, що на сьогодні держава не приділяє належної уваги спорту.

«На жаль, держава не приділяє належної уваги спорту. Спортсмени, великі тренера почали виїжджати за кордон. Тому наша організація взяла на себе таку місію, щоб якось їх зберегти. Щороку ми думаємо, що держава підтягнеться і побачить наш захід, але на жаль, вона вперто не помічає, і не хоче, напевно, брати участь. Але, незважаючи на це, хочеться подякувати президентам федерацій, нашим партнерам і спортсменам», - сказав він.

У свою чергу, співзасновник премії «Золотий Мангуст», директор Вінницького ювелірного дому «Кімберлі», президент Вінницької обласної федерації панкратіону Ігор Ільчишен розповів, які нагороди отримають номінанти премії.

«Цього року ми виготовимо 40 нагород, бо буде 40 номінантів. Кожен отримає свою нагороду. Це будуть, як завжди, статуетки й ордени. Статуетки будуть виготовлені традиційно зі срібла на камені-змійовику з позолотою, а ордени будуть виконані із золота з гарячою емаллю. Усе, загалом, традиційно. Просто кількість нагород цього року більша - ми ростемо, розвиваємося, премія набирає обертів», - сказав він.

Чемпіон світу і Європи з бойового самбо і вільної боротьби, президент Європейської федерації бойового самбо, президент Міжнародної ліги змішаних єдиноборств GEFC, президент Федерації бойового самбо України Ельхан Валієв відзначив, що премію «Золотий Мангуст» можна назвати «Оскаром» у світі спорту.

«Це одне з тих подій, які мало хто проводить, мало хто робить з такою періодичністю. Організаторам честь і хвала. Такого масштабу подія, таких спортсменів, діячів, меценатів, колишніх спортсменів, які вже були номіновані й отримували нагороди - я не знаю, хто таким може ще похвалитися. Я вважаю, що номінацію «Золотий Мангуст» можна розцінювати як певного роду спортивний міжнародний «Оскар» за заслуги у спорті, у розвитку спорту», - сказав він.

У свою чергу, режисер премії, український тенор Юрій Лук'яненко зазначив, що цього року вручення премії вперше проходитиме на великій сцені.

«Я сам колишній спортсмен, хоча, як кажуть, колишніх спортсменів немає. Я майже з перших років заснування цієї премії, дякую організаторам премії, був запрошений як гість. Мені було дуже приємно виступати для спортсменів, я для себе відкрив дуже багато цікавих імен. І коли мені запропонували стати режисером 9-ї номінації, мені було дуже приємно. Це велика честь для мене. Я вважаю, що цього разу буде трохи інакше, вперше церемонія проходитиме на великій сцені. Це буде повноцінне нагородження зі світовими іменами. Буде дуже яскраве, світове, феєричне шоу», - сказав він.

Українська співачка Міла Нітіч також зазначила, що підтримує премію «Золотий Мангуст», і подякувала за те, що її запросили виступити на церемонії нагородження.

Фото-новини з пес-конференції:https://photo.unian.net/ukr/themes/76378