Київ. 20 листопада. УНІАН. Зоозахисники наголошують на необхідності заборони жорстоких методів дресирування тварин у цирках, що пропонується законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод і директив ЄС у сфері охорони тваринного і рослинного світу)» (№6598).

Про це вони заявили під час прес-конференції в УНІАН.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко зазначив, що осінь «подарувала відразу кілька яскравих перемог зоозахисників у Києві».

Відео дня

«Не тільки закрито, а вже розібрано дельфінарій «Немо», який понад 15 років порушував закони України про жорстоке поводження з тваринами», - сказав він.

Крім того, Борейко зазначив, що київські зоозахисні організації практично добилися внесення лося до Червоної книги. Також він нагадав, що 9 листопада Київська міська рада, після відповідних рішень Львова і Дніпра, прийняла рішення "Про припинення розміщення заїжджих пересувних цирків-шапіто з тваринами на території міста Києва".

Він нагадав, що в парламенті зареєстровано законопроект №6598), яким, зокрема, пропонується заборонити такі жорстокі методи дресирування тварин в цирках як електрошок, вогонь, колючі предмети, завдання побоїв, голодування. Крім того, в зоопарках, цирках і дельфінаріях запроваджується один день на тиждень, коли тварини відпочивають від виступів і дресирувань.

«Ми, розуміючи, що заборонити повністю поки що виступи тварин в цирках в Україні неможливо... ми пішли іншим шляхом, на наш погляд, найбільш ефективним і прохідним, - це змусити зробити законодавство таким, щоб ось ці от найжорстокіші методи дресирування було заборонено», - сказав Борейко і висловив надію, що парламент підтримає відповідний законопроект.

Водночас, зоозахисник висловив побоювання, що до ухваленого раніше парламентом закону, де, зокрема, даються визначення поняттями пересувного звіринця і пересувного цирку, можуть бути внесені зміни, які ослаблять запроваджені законом позитивні норми.

У свою чергу президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська висловила жаль щодо того, що «в Україні жорстоке поводження з тваринами досі є нормою, а суспільство навіть не сприймає знущання і вбивства тварин як злочин».

«Люди, які відвідують цирки, дельфінарії, зоопарки, не замислюються над тим, як живуть ці тварини в неволі, як їх змусили виконувати те, що ми бачимо на арені. Нікому не спадає на думку, що цирк - це жорстока розвага, яка ґрунтується на насильстві над тваринами. Зоопарки і дельфінарії - це довічне ув'язнення для того, хто був народжений бути вільним», - сказала вона.

Серпінська наголосила, що для того, аби зламати волю тварини і змусити її виконувати протиприродні трюки, «застосовуються жорстокі методи дресури, побиття тварини, позбавлення води та їжі, електрошок».

Що стосується цирків-шапіто вона пояснила, що тут до «тортур дресури» додаються і страждання тварин від переїздів, під час яких вони перебувають у «задушливих, невентильованих фургонах: розпечених влітку і крижаних взимку, без води і без їжі, в тісних клітках, де тварина не може іноді ні лягти, ні встати на повен зріст».

«Ми як зоозахисники не проти цирків взагалі, а проти експлуатації цирками тварин. Адже тварина не з доброї волі стає артистом, тварина - раб у цих цирках», - наголосила зоозахисник і додала, що є приклади відомих у світі цирків, які працюють без тварин.

За словами Серпінської, під час перевірок «практично всі цирки» не пред'являють документів, які підтверджують законність придбання диких тварин, дозволів Міністерства екології на їх утримання, а також не дотримуються умов утримання тварин у неволі.

Вона заявила, що зоозахисники і надалі докладатимуть усіх зусиль, у рамках законодавства, для того, щоб «тварини взагалі зникли з наших цирків: не тільки з шапіто, а й зі стаціонарних цирків, - щоб покінчити з цим назавжди».

Крім того, депутат Київміськради, автор рішення про заборону в Києві пересувних цирків з тваринами Леся Пинзеник, зокрема, наголосила, що згідно зі статистикою PETA (міжнародна організація, яка веде боротьбу за права тварин), вже 19 країн світу перебувають або на шляху заборони використання тварин у цирках, або вже запровадили таку заборону.

«Згідно з опитуваннями, 2/3 людей у всьому світі не підтримують жорстокого ставлення в цирках до тварин. Цей рух є і він триватиме. Я дуже рада, що Київ приєднався до такого руху», - сказала вона.