Київ. 9 листопада. УНІАН. Сьогодні Конституційний суд України не виконує своє суспільне значення і конституційну роль.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

"Сьогодні ми маємо Конституційний суд, який не виконує своєї конституційної ролі і суспільного призначення, а відтак ставить під загрозу ефективність всього державного механізму", - заявив він.

Відео дня

Коліушко нагадав, що цього року КСУ не ухвалив жодного рішення, а останні декілька місяців не може обрати голову суду.

Разом з тим, на його думку, обрання 5 нових суддів з'їздом суддів, Верховною Радою України та президентом може змінити ситуацію і на краще, і в гірший бік.

"І це все залежить від того, які особи прийдуть на посади судді Конституційного суду. Якщо певним політичним силам, певним органам влади вдасться провести туди дуже лояльних, дуже слухняних до себе суддів, ми матимемо ризик отримати слухняний чи до президента, чи до іншої гілки влади Конституційний суд, який не буде стояти на сторожі Конституції, а буде виконувати політичні побажання тих, хто їх призначив", - сказав Коліушко.

Водночас експерт Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко зазначив, що кандидати за квотою парламенту не можуть подавати власні кандидатури, як це відбувається під час обрання суддів КСУ іншими суб'єктами - з'їздом суддів та президентом. Кандидатів для затвердження на основі подань депутатських фракцій рекомендує профільний комітет. "Для парламенту це здійснює відповідний комітет – це Комітет з питань правової політики та правосуддя. Вони діють виключно в тих межах, який дозволяє закон", - заявив він.

Разом з тим Бондаренко зазначив, що суб'єкти конкурсного відбору не мають засобів для оцінки таких вимог, як "високі моральні якості" та "правник визнаного рівня компетентності".

"Вся ця процедура зводиться виключно до формальної оцінки документів, які надають кандидати, які підтверджують знання державної мови, вік, відповідний стаж у сфері права. А дві нові конституційні вимоги, які встановлені до кандидатів Конституційного суду - вони зараз сформульовані як "високі моральні якості" та "правник визнаного рівня компетентності" - насправді ні Рада суддів, ні інші суб'єкти не можуть оцінити, тому що немає того арсеналу засобів, які дозволяють провести будь-який відбір, змагання, тестування тощо, що дозволить визначити кращу кандидатуру", - повідомив він.

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Верховна Рада оголосила про початок конкурсу для відбору кандидатур на посади суддів Конституційного суду України та початок прийому пропозицій депутатських фракцій (депутатських груп) щодо їхніх кандидатів. Пропозиції депутатських фракцій (депутатських груп) щодо кандидатів на посаду судді КСУ приймалися по 7 листопада включно.

На сьогодні вакантними є дві посади судді КСУ, призначення на які здійснює Верховна Рада.

На посади суддів КСУ від «Блоку Петра Порошенка» пропонуються кандидатури судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ірини Завгородньої і науковця Михайла Виймуратова, від «Народного фронту» – науковця Олега Первомайського.

У фракції "Самопоміч" заявили, що мали намір пропонувати двох кандидатів на посади суддів КСУ – Миколу Хавронюка і Станіслава Погребняка, але вирішили, що в цьому “немає сенсу”.

Зазначимо, на офіційному сайті КСУ у проекті порядку денного спеціального пленарного засідання, запланованого на 2 листопада, містилося питання «Вибори голови Конституційного суду України», проте КСУ це питання не розглядалося. «Питання судом сьогодні не розглядалося. Воно навіть не було включено до порядку денного, оскільки його проект не підтримала необхідна кількість суддів. Це може свідчити про блокування вирішення питання обрання нового голови КС", - заявив співрозмовник УНІАН. Посада голови Конституційного суду України є вакантною з 18 березня 2017 року, коли сплинув термін повноважень Юрія Бауліна.