Київ. 8 листопада. УНІАН. Голова громадської організації «Об'єднана діаспора азербайджанців України» Хікмет Джавадов заявляє про його переслідування правоохоронними органами за його політичну позицію щодо підтримки колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Про це він повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Джавадов розповів, що українські державні органи незаконно намагаються позбавити його прав в Україні.

За його словами, він активно займається в Україні громадянською діяльністю, виступав проти режиму екс-президента Віктора Януковича під час революційних подій на Майдані, а у вересні 2017 прибув на прикордонний пункт пропуску «Краковець» на українсько-польському кордоні з метою підтримки повернення до України Саакашвілі. Також він підтримав акцію «Велика політична реформа», яка 17 жовтня почалася біля будівлі Верховної Ради України.

Джавадов стверджує, що у відповідь на його проєвропейську і проукраїнську позицію українська влада шукає можливості позбутися його.

Він повідомив про наявність інформації про те, що департамент захисту національної державності Служби безпеки України, в особі генерала Д.Доценка почав направляти у всі державні структури запити з метою отримання документів про організації, а також їх діяльності, до яких він як голова громадської організації «Об'єднана діаспора азербайджанців України» має стосунок. Зокрема, такий запит було відправлено Міністерству юстиції України з проханням «у стислі терміни» надати інформацію про установи та організації «засновником, керівником або членом яких є громадянин Азербайджану Джавадов Хікмет Аловсат огли». Також він продемонстрував копію зазначеного документа.

Крім того, за його словами, була отримана інформація, що схожі запити від СБУ отримала і Державна міграційна служба, де запитувалося: як, на яких підставах і коли видавалися документи на ім'я Джавадова, зокрема вид на постійне проживання в Україні?

Він допускає, що це робиться для того, щоб «незаконно депортувати» його з України, як це було у випадку з трьома соратниками Саакашвілі, яких відправили до Грузії.

«Цей документ якраз було відправлено в той період 11 жовтня, ще до того, як ми приєдналися біля Верховної Ради до акції протесту», - додав він.

«Це все пов'язано з тим, що ми брали участь у «Краковці» й підтримуємо ті політичні сили, які ми вважаємо, що майбутнє України пов'язане з ними. Це стосується пана-президента Міхеїла Саакашвілі», - сказав Джавадов.

Також він повідомив, що організація «Об'єднана діаспора азербайджанців України» є всеукраїнською незалежною організацією і має зареєстровані осередки в 20 областях України. Вона була створена в 2012 році на базі азербайджанської діаспори в Україні. Організація обговорює питання, яким чином брати участь у політичних процесах в Україні.

«Наша організація і я сам особисто завжди підтримував політику Міхеїла Саакашвілі... Ми на боці демократичних сил», - наголосив Джавадов.

«Ми, азербайджанці, бачили, що в Грузії за короткий час зробив Міхеїл Саакашвілі, як перебороли корупцію, підняли країну. Природно, нам не є байдужою доля України. Ми хотіли б ті зміни побачити тут», - заявив він.

«Хоч би що було - якісь перевірки, якісь незаконні дії - в будь-якому разі ми будемо на боці правди, і продовжуватимемо свою діяльність», - запевнив голова «Об'єднаної діаспори азербайджанців України».

На його думку, сьогодні влада «настільки пішла вперед, що не тільки правоохоронні органи почали цими незаконними діями займатися».

«Уявіть собі, що Міністерство закордонних справ (України) також втягнули в цей процес. Посол України в Азербайджані, Міщенко, я його дуже давно знаю, написав, я так розумію, за вказівкою, кілька листів в МЗС Азербайджану, що нібито ми псуємо українсько-азербайджанські відносини», - сказав Джавадов.

За його словами, він «хотів би запитати у посла України в Азербайджані Олександра Міщенка, якого ще призначили на посаду за часів Януковича, чи були такі вказівки за часів попередньої влади».

«Бо ми на Майдані брали участь з першого дня до останнього, і повірте мені, що тоді такого пресингу не було. Ми нічого не боїмося і в наступних Майданах, так би мовити, братимемо участь, якщо український народ буде хотіти цього, але все-одно нам прикро, бо ми довірилися, зробили все, що в наших руках для того, аби сьогодні прийшла (нова влада), і (в результаті) ось так агресивно, незаконно проти нас діяла», - заявив Джавадов.

Крім того, на його переконання, сьогодні правоохоронні органи чинять тиск на демократичні сили.

«Йдеться не тільки про мене. Ми вже говорили, що незаконно депортовані були наші соратники грузини тільки через те, що у них політичні погляди не збігаються з політичними поглядами керівництва», - сказав Джавадов.

«У нас вимога, і ось сьогоднішня акція не для того, щоб мене захистити... ми хочемо, щоб сьогоднішня влада такими незаконними діями не займалася, і щоб знала, що таких як я, таких як ми, тут мільйони активістів, людей, які розуміють , що відбувається і у владі, і в уряді сьогодні, і на кордоні (з РФ - УНІАН), де війна», - заявив голова« Об'єднаної діаспори азербайджанців України».

«Вимога така, щоб зупинили репресії», - підкреслив Джавадов.

У свою чергу, член бюро партії «Рух нових сил» Іван Слободяник сказав: «Ми вимагаємо припинити розправу з політичними опонентами через спецслужби України».

Він заявляє, що існують демократичні процедури у вигляді обговорень, політичної боротьби і передвиборчих кампаній.

«А те, що відбувається зараз, це приклад скочування в авторитарну систему», - вважає Слободяник.

За його словами, від СБУ вимагається припинити незаконне збирання даних про Джавадова.

«Попереджуємо міграційну службу про неприйнятність виконання незаконних наказів щодо можливої депортації і звертаємося до всієї спільноти реагувати на те, що відбувається», - сказав Слободяник.

Він закликав громадськість прийти 12 листопада на Михайлівську площу на 13:00 і підтримати вимоги, з якими 17 жовтня почалася акція біля Верховної Ради.

Також член ради політичної партії «Рух нових сил» Давид Сакварелідзе висловив думку, що Україна через позицію президента Петра Порошенка перетворюється на авторитарну республіку.

«Чому це відбувається? Тому що вони бояться будь-якого вільного слова, вираження і висловлювання цього вільного слова, і позиції звичайних громадян, які хочуть просто жити в нормальній країні, не хочуть жити у свавіллі», - сказав Сакварелідзе.

За його словами, раніше депортованих з України в Грузію громадян «ловили і ламали їм руки в центрі Києва, у Львові й інших містах, відвозили, відводили до відділень поліції без будь-яких підстав, без будь-якої кримінальної справи, без дотримання будь-яких процесуальних процедур».

«Просто заштовхнули в літак і відправили до Грузії. Так само, мабуть, намагаються і чинитимуть з азербайджанцями, які підтримують здорову позицію», - переконаний Сакварелідзе.

«Чим займається СБУ? Гоніннями і переслідуваннями політичних опонентів, питаннями анулювання громадянства», - додав він.

Також Сакварелідзе наголосив, що акція під Верховною Радою продовжуватиметься з метою боротьби за правду і захисту інтересів держави.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/76116