Київ. 7 листопада. УНІАН. У Києві музейники та громадські діячі планують вже найближчим часом реалізувати патріотичний проект – відкрити музей про історію становлення української нації.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив автор проекту, засновник та керівник галереї-музею «Історія становлення української нації», громадський діяч та бізнесмен Валерій Галан.

За його словами, музей створюється з метою долучити українців до знання про визначні події в історії української нації та про її героїв; щоб у доступній формі прищепити молодим поколінням українців гордість за власну країну, розуміння її унікальності; щоби кожен відвідувач усвідомив, що належить до великої нації.

«Щоби підняти віру нашого народу, потрібно повернутись до нашої історії, культури, згадати великих українців , які прославляли наш народ. Згадати ті часи, коли наші прадіди вчили і несли досягнення цивілізації у європейські народи, коли наші воїни захищали Європу від спільних ворогів, коли наші козаки створили один з перших демократичних ладів і написали конституцію. Так, ми українці – правнуки Київської України - Руси, правнуки хоробрих козаків. Ми гордий, талановитий, працьовитий, сильний народ», - наголосив Галан.

Передбачено, що у музеї будуть представлені понад 130 скульптур людей, які відіграли важливу роль у становленні України та української нації. Скульптури будуть розміщені у відповідних 30-ти різних сюжетних композиціях від часів Київської Русі і до сьогодення, включно з боротьбою за територіальну цілісність України на Донбасі.

За інформацією керівника галереї-музею, для створення експозицій музею зібрані генеалогічні дерева, надані унікальні історичні мапи, картини. Водночас, як повідомив Галан, задіяні найсучасніші технології у виготовлені експонатів, декорацій та їх оформленні.

Автор проекту анонсував, що 9 листопада у Києві в приміщенні галереї ArtHall D12 на вул. Десятинній, 12 відбудеться презентація цього патріотичного проекту для представників влади, культурних діячів та потенційних партнерів. Передбачено демонстрацію частини зібраних експонатів майбутнього музею.

Український політик та громадський діяч, засновник БФ «Рідна країна», автор проекту «7 чудес України» Микола Томенко зазначив, що проект музею «Історія становлення української нації» за духом, підходом та стилістикою співпадає з його проектом. Він висловив повну підтримку ідеології автора – показували тільки велич народу, історії, значимість подій.

«Я бачу позиціювання українців як нації героїв, як нації філософів-митців, як нації трудівників, хліборобів, оборонців своєї держави і віри. Наша нація одна з тих, що рятувала християнську Європу, і це було місією і під час другої світової війни. Я вважаю, що це буде абсолютно унікальний проект, унікальний музей, музей XXI століття – музей, який буде говорити, музей символів», - сказав Томенко.

Очікується, що для широкого кола відвідувачів музей буде відкритий у лютому наступного року.

Команда, яка наразі працює над створенням музею, пропонує об’єднатись зацікавленим в активну спільноту, яка зможе залучити всіх небайдужих для реалізації проекту та його подальшого розвитку.

Доктор історичних наук, завідуючий науково-дослідною лабораторією археології історико-філософського факультету Київського університету імені Бориса Грінченка Михайло Відейко зазначив, що сприйняття історії відбувається через образи, і у новому музеї всі напрацювання істориків будуть представлені сучасно та відпрацьовані до подробиць. «У цьому проекті поставлена досить висока планка достовірності, відповідності. Одна справа прочитати літопис, інша – коли перед нами постає князь Володимир, Святослав Славний чи інші герої. У забезпеченні проекту задіяні й історики, й консультанти-археологи, які працюють кожний над окремим вузьким періодом, що дає змогу підвищити достовірність образів, деталей», - зазначив Відейко.

Громадський діяч, директор БФ «Фундація розвитку» Оксана Федоренко зазначила, що цей проект є наслідком багаторічної роботи та великих статків, до якого залучено велику кількість спеціалістів.

«Негативу, на жаль, в нашій країні зараз вистачає. Тому дякую авторам проекту за рішення виховувати націю виключно на героїчних позитивних моментах. Тому що сьогодні дух нації треба піднімати, нам сьогодні потрібні герої, потрібні вірні приклади, нам потрібні люди, які будуть надихати і вести націю вперед», - сказала Федоренко.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/76087