Київ. 6 листопада. УНІАН. Всеукраїнська рада голів ОСББ (об'єднань співвласників багатоквартирних будинків) закликає машканців багатоквартирних будинків приєднуватися до проекту встановлення індивідуальних систем обліку газу на умовах співфінансування операторами газорозподільних мереж і мешканцями.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив перший віце-президент громадської організації «Всеукраїнська рада голів ОСББ» Роман Бондарук.

За його словами, зараз пілотний проект реалізується в Луцьку (Волинська обл.) і в Кам'янському (Дніпропетровська обл.), де в двох багатоповерхових будинках вже встановлені індивідуальні лічильники газу замість загальнобудинкового приладу обліку, а до кінця року проект буде реалізовано ще в 22 будинках.

«Ми маємо розуміти, що без обліку споживання енергії ми не зможемо проводити заходи з енергоефективності. Зараз почалося масове встановлення загальнобудинкових приладів обліку газу. При цьому багато людей розуміють, що загальнобудинковий облік не дає повної картини споживання, тому у нас в Луцьку з'явилася ініціатива, коли мешканці сказали, що вони готові співфінансувати встановлення індивідуальних лічильників, щоб розуміти, скільки вони точно споживають газу і що потрібно робити для зниження витрат», - сказав Бондарук.

Присутня на прес-конференції голова асоціації ОСББ «Лача» Юлія Сабатюк зазначила, що механізм співфінансування передбачає встановлення індивідуальних лічильників газу за гроші, передбачені на встановлення загальнобудинкового приладу в інвестиційній складовій відповідного облгазу з використанням коштів мешканців будинку.

«Загальнобудинковий облік не дозволяє співвласникові економити. Тому на загальних зборах у нас було ухвалено рішення щодо трьох ОСББ про те, що ми готові до пайової участі на придбання лічильників газу та комплектуючих, а монтаж і пуск газу здійснюється підрядною організацією за рахунок інвестиційної складової... Для співвласника пілотного будинку лічильник обійшовся в 1300 грн. В інших будинках інші ціни, це залежить від кількості квартир і скільки індивідуальних лічильників уже встановлено», - сказала Сабатюк.

Бондарук відзначив, що програма продемонструвала свою ефективність і вже 300 ОСББ висловили бажання взяти в ній участь.

«У Луцьку нещодавно відбулися збори Ради голів ОСББ, і близько 300 об'єднань сказали, що готові проводити цю роботу. Якщо співвласники в інших областях готові до такого механізму і хочуть платити тільки за те, що споживають, - будь ласка, приєднуйтесь. Ми сьогодні бачимо розуміння з боку постачальника послуг», - зазначив він.

У свою чергу начальник управління технічного планування «Регіональної газової компанії» Тетяна Бузовська наголосила, що обов'язковою умовою участі в цій програмі є згода 100% мешканців будинку на встановлення індивідуальних лічильників.

«Обов'язкова умова - це 100% встановлення у всіх мешканців будинку. Якщо мешканець відмовляється від установлення, то він чітко має розуміти, що з 1 січня 2018 року газу у нього не буде. Є закон про комерційний облік, і там це чітко прописано», - зазначила Бузовська.

Також вона повідомила, що в Луцьку вже 13 будинків (близько 2000 абонентів) беруть участь в цій програмі, в Кам'янському - 12 будинків (900 абонентів).

Присутня на прес-конференції директор із капітального будівництва «Дніпропетровськгаз» Оксана Чорноморченко зазначила, що «Дніпропетровськгаз» дає можливість будинках, де не створено ОСББ, також брати участь в цій програмі.

«Таким чином, сьогодні на 100% обладнаний індивідуальними лічильниками газу будинок у місті Кам'янському», - зазначила Чорноморченко.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2015 року Кабмін затвердив Національний план дій з енергоефективності до 2020 року, згідно з яким уряд розраховував в 2016-2019 роках впровадити повний комерційний облік споживання природного газу, теплової енергії та води в житлових і бюджетних будівлях.

У липні 2016 року в Державному агентстві з питань енергоефективності заявили, що введення 100% обліку споживання тепла і води населенням дозволить скоротити використання теплової енергії на 15-20%.