Київ. 3 листопада. УНІАН. Поповнення фондів публічних бібліотек відбувається непрозоро та з порушенням процедури закупівлі.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявила директор видавництва «Кліо» Віра Соловйова.

За її словами у 2017 році для поповнення бібліотечних фондів міністерству було виділено понад 48 мільйонів гривень. У липні було оголошено конкурс на якому зі 2621 назви книжок від 122 українських видавництв, Експертна рада відібрала 324 назви книг. Втім, за її словами, міністерство культури самовільно скоротило цей перелік більш ніж вдвічі. Вона також підкреслила, що на письмові звернення видавців з проханням про зустріч, міністр Євген Ніщук не відреагував, тому вони були змушені звернутись до віце-прем’єра Павла Розенка.

Відео дня

«Ми звернулись до міністра культури з вимогою пояснити ситуацію із закупівлею книжок. Я намагалась понад місяць записатись до нього на прийом. Ніхто з нами не зустрівся. Відтак, ми змушені були написати листа віце-прем'єру і у відповідь на наше звернення він дав доручення міністру зустрітись особисто з нами, провести прозору процедуру, але зустрічі не відбулось… Минулого тижня колегія Мінкульту схвалила короткий список. Тому ми зараз вимагаємо від міністерства культури розкриття процедури закупівель, прозорості та пояснень. Вимагаємо призупинити той процес закупівель зі 138 назв, а закуповувати той список, котрий був обраний Експертною радою», - розповіла вона.

У свою чергу співвласник видавництва «Теза» Володимир Брискін сказав: «Ми говоримо про порушення у межах наявної процедури. Воно полягає у тому, що експерти відібрали довший список, потім хтось цей список скоротив і передав бібліотекам для відбору книжок не результат відбору експертів, а результат відбору невідомо кого. В результаті цього були порушені права частини видавців і відповідно авторів, а також були обмежені можливості для отримання книжок і читання бібліотеками і читачами. Хочеться, щоб процедура була змінена в такий спосіб, який зменшить корупційні ризики і зробити процедуру прозорою та зрозумілою. Тому ми, крім намагання зупинити конкурс цього року до часу поки буде виконане відповідне положення, ми також закликаємо наших колег – бібліотекарів та інших учасників ринку – домовитись та змінити сам підхід до того як відбувається поповнення фондів бібліотек».

Генеральний директор видавництва «Vivat» Юлія Орлова наголосила, що головною вимогою видавців є прозорість цієї закупівлі.

«Ми не б’ємося за те, щоб включили наші книжки. Я хочу, щоб ви це почули. Ми б’ємось за те, щоб ця процедура була прозора для всіх – для читачів, видавців, бібліотекарів», - сказала вона.

У той же час керівник рейтингу «Книжка року» Костянтин Родик наголосив, що на сьогодні в Україні існує щонайменше три головні вади при закупівлі книжок для бібліотек.

«Система закупівлі книжок для бібліотек має принаймні три головні вади. Перша і головна – дворівнева система, коли експерти оцінюють, а потім члени колегії затверджують. Друге – абсолютно непрозора процедура. Третій головний недолік того, що ми маємо – некомпетентність самої експертної ради», - сказав він.

Серед видавців, які під час прес-конференції виступили за прозору систему поповнення фондів бібліотек - директор видавництва «Авіаз» Віктор Зеленський та директор видавництва «Арій» Дмитро Мойсеєнко.

Видавці також повідомили, що надіслали колективний лист на ім’я прем’єр-міністра Володимира Гройсмана у якому вимагають призупинити поточну процедуру закупівлі, яка відбувається із значним порушенням, забов’язати Мінкульт провести закупівлю згідно повного переліку відібраних Експертною радою видань – 324 назви, а також змінити чинні підходи та забезпечити прозору процедуру поповнення фондів бібліотек.