Київ. 3 листопада. УНІАН. У суботу, 4 листопада, в Києві в кінотеатрі «Кінопанорама» відбудеться офіційне відкриття IV Міжнародного інтернет-кінофестивалю Independent Star, який присвячено українському кінорежисеру Олегу Сенцову, несправедливо засудженому Росією в 2014 році.

Про це повідомила засновник кінофестивалю, юрист Олена Яремчук на прес-конференції в УНІАН.

«Каталізатором процесу послужив арешт Олега Сенцова в 2014 році. Тому важливими цілями при проведенні фестивалю стали збір коштів на допомогу родині режисера та привернення уваги міжнародного кіноспівтовариства до проблем незаконного затримання кінорежисера», - заявила Яремчук.

Вона зазначила, що кінофестиваль робить акцент на соціальному кіно, тому відкриватиме фестиваль фільм Human ( «Людина»), який було знято в 60 країнах світу і який розповідає про те, що людину робить людиною.

Яремчук наголосила, що перед офіційним відкриттям, у п'ятницю, 3 листопада відбудеться демонстрація фільму «Процес» про реальну історію боротьби Сенцова з жорстоким режимом Росії, про людину, історія якої надихнула на створення міжнародного фестивалю.

«Місія фестивалю - надихати на зміни через творчість. 4 роки тому, коли я перебувала в Іспанії, я дізналась, що український кінорежисер Олег Сенцов був заарештований. Я подумала, як же я, перебуваючи в іншій країні, можу допомогти йому. Тоді виникла така ідея створити міжнародний кінофестиваль», - зазначила Яремчук.

Вона повідомила, що інтернет-кінофестиваль як соціально-культурний феномен є доступним і ефективним інструментом просування прогресивного кіномистецтва. Фестиваль дозволяє консолідувати творчі зусилля та інтереси людей, які перебувають у різних кінцях світу.

Яремчук повідомила, що на участь у кінофестивалі було подано 500 заявок. Було відібрано 160 робіт із 63 країн.

Віце-президент міжнародної організації JCI OLIMP Юлія Гончар, також присутня на прес-конференції, повідомила, що фестивальна програма включає кілька конкурсних категорій: кращий фільм, краща режисура, краща акторська робота, кращий соціальний ролик, кращий кліп, кращий новинний сюжет, кращий документальний фільм і т. ін.

"Починаючи з 4 листопада й до закриття фестивалю, яке відбудеться 5 травня в Барселоні, раз на день на фейсбук-сторінці кінофестивалю ми виставлятимемо у відкритий доступ одну роботу учасників. Усі глядачі, які придбали квиток, зможуть голосувати за роботи, й середній бал кожної враховуватиметься на загальному голосуванні після закінчення фестивалю", - зазначила Гончар.

Організатором фестивалю виступила міжнародна організація JCI OLIMP, її президент Вероніка Попова, сенатори JCI, кіно-асоціація України в особі Сергія Чинякова, наукові установи, телебачення, медіа-ресурси, бізнес. Генеральний спонсор - юридична консалтингова група «Яремчук і партнери».

Як повідомляв УНІАН, режисера Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ РФ в окупованому Криму навесні 2014 року. Їх етапували до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Російський суд 25 серпня 2015 року оголосив вирок Сенцову, засудивши його до 20 років ув'язнення.

13 жовтня 2017 року українського режисера Сенцова доставили до колонії суворого режиму міста Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).