Київ. 3 листопада. УНІАН. Центр «Майдан Моніторинг» у співпраці з Міністерством Тимчасово окупованих територій та державними адміністраціями Донецької та Херсонської області організували та провели 5 інтеграційних організаційно ділових ігор «Формула змін».

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень (AMES) Ігор Семиволос.

Як відзначалось, ігри відбувалися на доручення Кабінету Міністрів України, за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», в рамках діяльності проекту Українська Миротворча Школа.

Таке неформальне спілкування мало на меті навчити, як почати діалог всередині громади, серед людей з різними поглядами.

В іграх, що були проведені, взяли участь державні службовці, військові, поліцейські, працівники органів місцевого самоврядування, бізнесмени, освітяни, громадянські активісти.

За словами Семиволоса, розроблена Центром оригінальна технологія гри «Формула змін» дозволяє створити спільний продукт – формулу змін – в будь-яких групах створених будь-яким чином.

Інформуючи про результати проведених ігор голова Правління «Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» Наталія Зубар наголосила, що ці спілкування виявили типові комунікаційні проблеми, які можуть стати на заваді, в тому числі, реінтеграції окупованих територій.

«Відсутність спільної мети і структури комунікації – це саме те, що на нашу думку, заважає почути Донбас. Бо треба почути думку людей, всіх – з гори до низу і навпаки, і прийти до якихось серйозних результатів, зокрема, спільної мети і спільного бачення майбутнього», – підкреслила Зубар.

Вона повідомила, що в іграх, що відбулися з травня по жовтень 2017 року, взяли участь 62 учасника. Серед них були люди різних політичних вподобань, різних верств населення, різних поглядів на проблеми. Але спілкування в рамках ігор дали можливість їм знаходити рішення, які задовольняло всіх.

«Звісно що це не тільки Донбасу стосується. Це стосується взагалі всіх кризових територій, віддалених територій, якими нехтували тривалий час. У нас від Радянського Союзу успадкована дуже викривлена модель комунікацій між людьми в широкому плані – це стосується і стосунків з владою, і робочих. Але це можна виправити. І якщо це рознести на ширший контекст, і ми будемо про це говорити сьогодні з Міністерством тимчасово окупованих територій, то можна досягти значних змін в суспільстві», - сказала Зубар.

Вона відзначила, що наприклад, у Краматорську після ігор учасниками вже створена група «швидкого реагування» на кризові ситуації в сірій зоні, яка розв’язуватиме проблеми за досвідом ігор.

Зубар висловила сподівання, що ігри будуть продовжені, але для цього необхідна подальша фінансова підтримка.

«У нас є вже запит в Одеській області на ігри, в Луганській області. І я думаю, що це буде продовжуватися і ми будемо дуже раді, якщо нам вдасться вийти на якусь формулу з Міністерством окупованих територій», - сказала вона.

За словами Семиволоса, говорячи, зокрема, про окуповані території потрібно максимально уникати політизації будь-якого питання, що стосуватиметься соціальних послуг, певних соцгарантій тощо.

«Це має бути чітка функціональна робота міністерств. І наше завдання – надати алгоритми соціальної роботи і вирішення конфліктних ситуацій не нав’язуючи, не вип’ячуючи політичну складову. Ми в першу чергу пропонуємо людям функціонал», - наголосив він.