Київ. 2 листопада. УНІАН. Фахівці заявляють, що навчання впродовж всього життя є вимогою сучасного світу і констатують зв’язок рівня навичок і знань людини та її можливості змінити щось в собі чи навколо себе.

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН на тему: «Чи спроможна освіта дорослих дати новий поштовх розвитку громадянського суспільства?», присвяченій форуму неформальної освіти дорослих «Освіта дорослих і розвиток громадянського суспільства», який відбувається в Києві 2 - 3 листопада в Українському домі.

Зазначалось, що організаторами форуму є: Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук, Європейська асоціація освіти дорослих (EAEA), ГС «Українська асоціація освіти дорослих», Представництво DVV International в Україні.

«Дані спостережень свідчать про те, що є певний зв’язок між рівнем навичок та знань і між активністю в навчальній діяльності дорослих та їхньою можливістю щось змінити в собі чи навколо себе. Ми як представники освітянського поля розуміємо всю важливість та необхідність дати можливість кожній дорослій людині навчатися, отримувати знання та здобувати нові навички впродовж всього життя», - зазначив президент Європейської асоціації освіти дорослих Пер Хансен.

За його словами, ми живемо в ті часи, коли навколо є багато проблем, ситуацій, що впливають на наше життя, починаючи від цифрових технологій, які набирають дедалі більшої ваги в нашому житті, до різних проблем регіонального, політичного характеру, що також значно впливає на наше особисте життя.

Хансен наголосив на тому, що навчання впродовж всього життя є вимогою сучасного світу.

Голова Правління Української асоціації освіти дорослих Лариса Лук’янова повідомила, що зараз перед організацією поставлено завдання сприяти, створювати умови для розвитку системи освіти для дорослих в Україні, поширювати ідеї необхідності навчання упродовж життя.

«Зовсім донедавна саме розуміння «освіта дорослих» в Україні або сприймалося викривлено, або не сприймалося взагалі. І під «освітою для дорослих» розумілося або навчання людей третього віку, або виключно післядипломна освіта. Завдяки Асоціації, за підтримки наших колег, зокрема DVV International, відбулося зараз в Україні поширення самого розуміння значення «освіта для дорослих»… І свідченням нашої діяльності є також те, що в новому законі про освіту є стаття 18 про освіту дорослих», - сказала Лук’янова.

Академік-секретар відділення професійної освіти і освіти дорослих Національної академії педагогічних наук України Нелля Ничкало зауважила, щоб положення цієї статті були реалізовані, необхідно провести велику роботу.

«І виконання цієї статті закону має стати одним із напрямів у державній політиці, у діяльності органів державної влади, відповідних управлінь на всіх рівнях. Створення відповідних структур є вкрай необхідним. Зокрема, це стосується організації роботи центрів освіти дорослих в територіальних громадах», - підкреслила Ничкало.

Президент Європейської асоціації освіти відзначив той прогрес, якого досягла Україна на шляху законодавчого забезпечення сфери освіти дорослих.

«Тому що коли ми маємо механізми правові і законодавчі, то можемо більш ефективно вибудовувати роботу в цьому напрямку», - сказав Хансен.

За його словами, важливо, щоб закон діяв: «Освіта для дорослих дуже сприяє формуванню сучасного розвинутого суспільства».