Київ. 1 листопада. УНІАН. Неурядові організації закликають до відкритої публічної дискусії щодо змін правил виборів та виборчої системи.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявила виконавчий директор Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук.

«У ВР залишаються зареєстрованими два проекти Виборчих кодексів. Це великі комплексні документи, які ставлять собі на меті оптимізувати правила проведення виборів на різних рівнях органів влади. Це дуже великі документи. Тому у нас на сьогоднішній день є питання відкрите, наскільки реалістичною є зміна виборчих правил до парламентських виборів 2019 року… Ми вважаємо, що дискусія щодо формату відкритої виборчої системи повинна розпочатись. Тому що всі ці три роки, ми на жаль, не чули відвертих дискусій на політичному рівні, які б пояснили суспільству, чому якийсь варіант відкритих списків є неприйнятним і почались би пошуки того варіанту відкритої виборчої системи, який став би компромісним і ми б могли далі рухатись на певному рівні досягнутих змін з точки зору відкритості виборчої системи. Тому ми продовжувати наші зусилля по ініціюванню відкритих дискусій і будемо раді чути компетентні відповіді на ті питання, які будуть ставитись у ході дискусій», - сказала вона.

Відео дня

За словами Конончук, якщо парламент буде зволікати із визначенням пріоритетів реформи виборчої системи та буде ігнорувати потребу узгодити правила проведення виборів із новою суспільною ситуацією, на виборах 2019 року суспільство зіткнеться з недоліками застосування чинної виборчої системи і закритих списків – непрозорим формуванням складу ВР, клієнтелізмом, умовами для легкого застосування адмінресурсу і як наслідок – із недостатньою репрезентативністю та легітимністю парламенту.

У свою чергу координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська наголосила на тому, прогрес у питанні реформи виборчої системи має забезпечуватись шляхом консенсусу з низки питань.

«У мене особисто дуже песимістичні настрої. Якщо політичні гравці й надалі будуть імітувати процес дискусії або розгляду змістовних, важливих, комплексних законодавчих ініціатив, то ми з проектами кодексів будемо мати той самий результат, що і мали з трьома проектами законів у новій редакції про вибори народних депутатів. Отже, все, що може сьогодні робити суспільство, експертна спільнота, медіа – в першу чергу закликати до змістовного діалогу щодо кожної норми, яка закладена у проекти Виборчих кодексів для того, щоб розуміти чи можна запускати цей процес на перше читання», - сказала вона.

У той же час представник Платформи прав людини Олександр Бурмагін зауважив, що нинішня виборча система в Україні лишилась на рівні 2000-х років.

«Це говорить про те, що немає сьогодні на жаль, політичної волі для того, щоб модернізувати виборчу систему», - сказав він.