Київ. 31 жовтня. УНІАН. Голова організації «Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій» Олег Саакян вважає, що за результатами перших місцевих виборів у 201 об’єднаній територіальній громаді, які пройшли в неділю, 29 жовтня, почалася «боротьба» за списки виборців.

Про це він сказав під час експертного обговорення «Наймасштабніша виборча кампанія до органів місцевого самоврядування: підсумки та вплив на перебіг подальшого політичного процесу» в УНІАН.

Саакян підкреслив, що на сьогоднішній день вже є певні проміжкові результати цих виборів. Він висловив думку, що основним їх результатом стало «народження двох лідерів».

Відео дня

«Один лідер – це партія адмінресурсу, це партія влади і другий – опозиційний лідер. Фактично, ми маємо нову реальність, коли на місцевому рівні вже за декілька циклів виборів у об’єднані територіальні громади у нас сформуються дві політичні партії, які фактично і будуть вести ключову політичну боротьбу», - сказав експерт.

Саакян також висловив думку, що за результатами цих виборів «зараз вже розпочалася і я думаю, що вона продовжиться, - боротьба за списки тих, хто прийшов на вибори».

«Окрім того, що це є репетиція ідеологічно, інформаційно і інституційно на спроможність самих партій зайти на вибори… Ще є й момент списків тих, хто прийшов на вибори. Бо на наступних виборах, наприклад, парламентських, набагато вигідніше вкладати кошти в тих, хто ходить на вибори, у тих, хто прийде адресно, аніж накривати всіх тотальною мережею і працювати навіть з тими, хто проігнорує ці вибори», - наголосив експерт.

Своєю чергою, політичний експерт Костянтин Матвієнко висловив думку, що явка у 48% свідчить про те, що українці «не втратили віри у те, що на виборах можна формувати владу і таким чином впливати на якість свого життя».

Говорячи про методику підрахунку голосів самими політичними партіями, він зауважив, що зокрема, «Блок Петра Порошенка» «рахує кандидатів у депутати як тих, які безпосередньо висунуті партією, так і тих, які за заявами місцевих організацій «Блоку Петра Порошенка» йшли «за підтримки».

Натомість, «Батьківщина», за словами експерта, рахує винятково тих кандидатів, які висунуті партією чи є її членами.

«На сьогоднішній ранок пораховано вже більше 90% громад, - там, де вони надали цю інформацію. Партія «Батьківщина» має 920 депутатів, які є членами партії у місцевих громадах, які висувалися партією», - сказав експерт і додав, що це становить понад 30% від загальної кількості депутатів, які висувалися партіями.

При цьому, додав Матвієнко, наскільки йому відомо, 247 кандидатів у депутати від «Батьківщини» «були вимушені знятися з виборів через тиск».

«БПП», за його словами, станом на 10.00 має 658 депутатів, що становить 20% від загальної кількості депутатів, які висувалися партіями.

«Але тут вони подають цифру і «за підтримки», - додав він.

Третє місце, за словами експерта, посідає «Аграрна партія».

Крім того, він нагадав, що раніше говорилося про те, що ці вибори є наймасштабнішими напередодні загальнонаціональної парламентської та президентської кампанії.

«Але, за моєю інформацією, вже зараз готуються на весну вибори у ще 300 об’єднаних територіальних громадах», - сказав Матвієнко.

Водночас, народний депутат України III, IV та V скликань Борис Беспалий відзначив застосування адміністративного ресурсу на цих виборах.

«На місцевих виборах адміністративний тиск, насправді, є шалений», - сказав він.

Також він відзначив застосування на місцевих виборах «узаконеного» підкупу» виборців, коли депутати місцевих рад витрачають бюджетні кошти на свої округи начебто від власного імені.

«Я думаю, що спільна співпраця всього суспільства допоможе чесним виборам. Все ж це візитівка країни. Про інше можна не казати: скажіть, наскільки у вас чесні вибори, і я скажу, як ви живете», - сказав Беспалий.

Своєю чергою, експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Сергій Дацюк зауважив, що ці вибори розглядаються як «генеральна репетиція, своєрідна пропорційна проекція, за якою можуть бути розподілені голоси на президентських і парламентських виборах».

Він також висловив думку, що ці вибори продемонстрували недосконалість виборчого законодавства та законодавства у сфері децентралізації.

«Недосконалою є невизначеність з тим, що таке «підтримка партій». Коли цю невизначеність одна політична сила може трактувати як підтримку власне кандидатів, підтримку тих, за ініціативи кого, якої сили, вони були висунуті, так і як якусь «міфічну» підтримку», - сказав Дацюк і додав, що деякі експерти вважають, що в питанні такої «підтримки» йдеться про адмінресурс, що, таким чином, ставить партії в нерівні умови.

Крім того, фахівець у питаннях політичних комунікацій Катерина Одарченко, зокрема, відзначила, що на цих виборах було протестовано низку негативних технологій, таких як «друк афілійованими з кандидатами компаніями виборчих бюлетенів, які вчасно не надходили на дільниці».