Київ. 30 жовтня. УНІАН. На перших місцевих виборах до 201 об’єднаної територіальної громади, які відбулися в неділю, зафіксовано близько 70% порушень технічного та процедурного характеру.

Про це повідомив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Переважна більшість порушень чинного законодавства, які були зафіксовані вчора, - це масив в районі 60-70 відсотків порушень. Це порушення, які ми відносимо переважно до технічного та процедурного характеру», - сказав він.

За словами Кошеля, «це величезний масив помилок у роботі дільничних виборчих комісій».

«Це недостатня кількість скриньок для голосування, відкриття урн без вкидань контрольних листів, спроби голосування виборців без документів, які б засвідчували особу, відкриття виборчих комісій із запізненням, незаконна агітація або залишки агітації, яка не була знята у день «тиші». Оцей величезний масив порушень ми оцінюємо у районі 60-70 відсотків. Іншими словами, характер і масштаби виборчих порушень, якщо не брати до уваги кримінальний чинник на одній з дільниць на Дніпропетровщині, де було вкидання димових шашок, співставний із попередніми виборчими кампаніями до об’єднаних територіальних громад 2016-2017 років», - зазначив він.

Також, як зауважив Кошель, є всі підстави говорити про повний безлад у роботі виборчих комісій.

«Ми маємо підстави говорити про повний безлад у роботі виборчих комісій. За нашу практику спостережень, за багато років, ми вперше фіксуємо велику кількість фактів, пов’язаних з роботою комісій, а саме: голосування виборця без документа, який посвідчує особу. Тобто, ми фіксували різні приклади, коли на дільниці приходили із ксерокопіями паспортів, а на одній із дільниць комісія прийняла рішення, що може бути так званий поручитель – авторитетна особа, яка підтвердить особу виборця без документа, голосування з водійським посвідченням, заповнення бюлетенів олівцем. Фіксували велику кількість порушень, пов’язаних із виборчою документацію. У день виборів масово виявлялись помилки у виборчих бюлетенях», - констатував гендиректор КВУ.

Крім того, Кошель вважає, що серйозною проблемою лишаються технології прямого та непрямого підкупу виборців. На його переконання, для вирішення цих проблем потрібно змінити чинне законодавство, яке чітко регулюватиме виборчі процеси.