Київ. 27 жовтня. УНІАН. На виборах об’єднаних територіальних громад використовується багато технологій, пов'язаних із легальним підкупом громадян.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, представляючи звіт за результатами спостереження за період 11-26 жовтня 2017 року.

Він додав, що у ході виборчого процесу активно використовується технологія із проведенням від імені кандидатів святкових чи масових заходів у громадах, що супроводжується запрошенням відомих виконавців, роздачею громадянам подарунків та накриттям «святкових столів». За його словами, проведення таких заходів зафіксовано у більшості об’єднаних громад, в першу чергу, в сільських та селищних.

Відео дня

Кошель зазначив, що «ми маємо, на превеликий жаль, досить великий масив технологій, пов'язаний із легальним підкупом громадян», коли кандидати роблять дії, які , по суті, є підкупом, але не є порушенням закону - надання виборцям послуг чи товарів на безкоштовній основі або за зниженими цінами, вартість яких не перевищує допустимої законом норми - 160 грн.

Він додав, що оскільки в нинішньому законодавстві передбачено, що від імені кандидата виборцю може надаватися продукція із брендом партії чи кандидата на суму до 5% мінімальної зарплати, то при попередньому її розмірі ця сума складала 60 гривень, а після підвищення складає вже 160 гривень.

За його словами, «за 160 гривень можна сформувати продуктовий набір з агітаційною символікою і виходить, що це тепер вже не вважатиметься підкупом виборця».

Також Кошель зазначив, що в рамках передвиборчої кампанії одного з кандидатів був організований виступ співака Павла Зіброва. «Тут юридично не можливо довести, чи виступ Павла Зіброва є підкупом виборців, бо потрібно подивитись вартість одного квитка під час виступу, чи вона перевищує суму 160 гривень, а скоріш за все – ні, тому такі факти довести дуже складно», - додав він.

Кошель також наголосив, що треба привертати увагу виборців до цих фактів, щоб вони сприймали їх як «виключно технологію підкупу, а також необхідно лобіювати зміни до чинного законодавства з тим, щоб межа легального підкупу повернулася до попередніх показників, з тим, щоб правоохоронці могли отримати дієвий інструментарій у свої роботі».

Глава КВУ зазначив, що зафіксовано два випадки прямого підкупу виборців. «Один випадок був зафіксований нашими спостерігачами і відповідні провадження порушені Міністерством внутрішніх справ, а по другому випадку також відкрито кримінальне провадження. Це два випадки - перший в селі Трушки (Фурсівська ОТГ) на Київщині, де від імені кандидата партії «Батьківщина» роздавалися кошти громадянам у розмірі 200 гривень і це подавалось як надбавка до пенсій. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч 2.ст. 160 ККУ (підкуп виборця), Другий приклад також від цієї політичної сили на Чернігівщині, де звернулися учасники виборчого процесу до районної прокуратури, що 400 виборців отримали по 300 гривень з обіцянкою отримати ще по 300 гривень за голосування за кандидата від «Батьківщини». Також відкрите кримінальне провадження»- повідомив Кошель.

Крім того, Кошель повідомив, що більшість порушень на виборах носили технічний та процедурний характер. За його словами, основними порушеннями на виборах (40% всіх порушень) є ті, що пов’язані із проведенням передвиборної агітації, а саме: порушення правил ведення агітації та розміщення матеріалів у заборонених законом місцях. На другому місці за порушеннями – непрямий та прямий підкуп виборців (25%), а також процедурні помилки в роботі виборчих комісій (25%). Близько 10% порушень – це спроби використання адміністративного ресурсу.

За його словами, порушення правил ведення передвиборної агітації зафіксовано у більшості об’єднаних громад, найпоширенішим із них є розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних (замовник, установа, що здійснила друк, тираж, інформація про осіб, відповідальних за випуск).

Також Кошель зазначив, що найбільше кандидатів на виборах в об’єднані громади 29 жовтня висувають блок Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Батьківщина», зокрема, це стосується міських ОТГ.

«Загалом БПП «Солідарність» висунула за цей час 2271 кандидата до міських рад об’єднаних громад, ВО «Батьківщина» - 2261. Це значно перевищує показники інших партій», - зауважив він.

За словами глави КВУ, частина партій заявили ЦВК про намір брати участь у виборах 29 жовтня, але не висунули своїх кандидатів. «Так, 50 політичних партій прийняли рішення про участь їх місцевих організацій у виборах 29 жовтня, але лише 37 партій висунули кандидатів в депутати у міських об’єднаних громадах. Зокрема, не висунули кандидатів у депутати в жодному місті, хоч і заявили про свою участь, партії «Громадсько-політична платформа Надії Савченко», політична партія «Стабільність», «Республіканська партія» та інші», - йдеться в звіті КВУ.

Кошель зазначив, що на виборах в об’єднані громади балотуються окремі народні депутати України та депутати обласних і районних рад. За його словами, позафракційний депутат Олександр Герега очолює список партії «За конкретні справи» на виборах до міської ради Городоцької ОТГ на Хмельниччині, хоча «це певна маніпуляція», оскільки зрозуміло , що Герега, найімовірніше, не відмовиться від мандата народного депутата України.

Як відомо, 29 жовтня відбудуться перші вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді.