Київ. 27 жовтня. УНІАН. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА під час виборчої кампанії у 201 об'єднаній територіальній громаді зафіксували 250 порушень.

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН заявила координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

"За весь період кампанії від 9 вересня, коли вона стартувала, зафіксовано 250 порушень різного порядку. 40 відсотків з них стосується порушень правил розміщення агітаційних матеріалів, що, звичайно, меншою мірою впливає на фінальні результати виборів, але суперечить принципу рівності для кандидатів, зокрема у проведенні агітації як такої", - сказала вона.

Відео дня

Також, за словами Айвазовської, спостерігачі ОПОРи відзначають проблеми у формуванні округів на виборах у сільські, селищні та міські ради.

"Розмір округу не є настільки важливий. Тим не менше, є преценденти, коли велика різниця в розмірі округу, кількості виборців, які там мають право голосувати, обирати органи місцевого самоврядування, є значною і на рівні одномандатних мажоритарних округів при обранні сільських, селищних рад", - сказала вона.

Водночас Айвазовська заявила, що спостерігачі зафіксували проблеми, зокрема, з порядком виготовлення виборчих бюлетенів. "Наші спостерігачі виявили значну кількість друкарень, які є підрядниками, і бюлетені замовляються у фізичних осіб-підприємців. Подекуди можна встановити зв'язок із суб'єктами виборчого процесу. Навіть не прямий, але він є. Крім того, є проблема з формування безпосередньо контролюючих комісій, які, за нашими оцінками, не були створені у 118 громадах", - зауважила координатор виборчих та парламентських програм ОПОРИ.

Також Айвазовська повідомила, що спостерігачі зафіксували затримку передачі друкованих бюлетенів до територіальних виборчих комісій. "Нашими спостерігачами було виявлено проблему - це охорона виборчих бюлетенів. І, відповідно, затримка з передачею їх з друкарні до територіальних виборчих комісій, і згодом до дільничих виборчих комісій", - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, у неділю, 29 жовтня, у 201 ОТГ відбудуться перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад обʼєднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів. До складу 201 ОТГ увійшли 933 місцеві ради (міських – 25, селищних – 67, сільських – 841).

Зокрема, у Вінницькій області такі вибори відбудуться в 9 ОТГ, у Волинській області – в 19 ОТГ, у Дніпропетровській області – в 19 ОТГ, у Донецькій області – в 2 ОТГ, у Житомирській області – в 13 ОТГ, у Закарпатській області – в 1 ОТГ, у Запорізькій області – в 10 ОТГ, в Івано-Франківської області – в 8 ОТГ, у Київській області – в 4 ОТГ, у Кіровоградській області – в 6 ОТГ, у Луганській області – в 4 ОТГ, у Львівській області – в 8 ОТГ, у Миколаївській області – в 1 ОТГ, в Одеській області – в 11 ОТГ, у Полтавській області – в 12 ОТГ, у Рівненській області – в 5 ОТГ, у Сумській області – в 9 ОТГ, у Тернопільській області – в 4 ОТГ, у Харківській області – в 7 ОТГ, у Херсонській області – в 10 ОТГ, у Хмельницькій області – в 7 ОТГ, у Черкаській області – в 14 ОТГ, у Чернівецькій області – в 4 ОТГ, у Чернігівській області – в 14 ОТГ.

За даними Центрвиборчкому, у виборах зможуть взяти участь понад 1 млн 330 тисяч осіб, тобто близько 4 % усіх виборців України.