Київ. 27 жовтня. УНІАН. Під час виборчої кампанії у 201 об’єднаній територіальній громаді лише 1% кандидатів на посаду сільських та селищних голів надали проміжні звіти щодо витрат з виборчих фондів.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявила координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

"Спостерігачі Громадянської мережі "ОПОРА" відзначають, що, на жаль, фінансування виборів до сих пір відбувається в тіньовий спосіб. Лише 1% кандидатів на посаду сільських і селищних голів надали звіти проміжні щодо витрати виборчих фондів. Ми вважаємо, що це залишається проблемою", - заявила вона.

Відео дня

Водночас лише у половині міських об'єднаних територіальних громадах політичні партії здали проміжні звіти про витрати.

"З 25 міських об'єднаних територіальних громад у 12 жодна політична партія не здала жодного проміжного звіту про витрати з виборчих фондів", - сказала Айвазовська.

Також вона зазначила, що порядок фінансування агітації в цих територіальних громадах можна визнавати такими, які не відповідають міжнародним стандартам.

«Тому що прозорість фінансування – це є один із основоположних стандартів. Деякі міжнародні документи навіть дають право не визнавати результати виборів у разі незрозумілості порядку фінансування або джерел надходження коштів на агітаційні кампанії кандидатів", - сказала вона.

Водночас Айвазовська повідомила, що 16,4% кандидатів на посади сільських, селищних, міських голів виконали вимогу щодо надання проміжного фінансового звіту.

"Тобто ми можемо говорити, що майже 85% решти таку вимогу не виконали", - резюмувала вона.

Також Айвазовська заявила, що порядок фінансування і звітності щодо витрат - це одні з основних проблем у виборчому процесі.

"Проблеми, які стосуються виборів сьогодні – це порядок фінансування і звітності суб’єктів виборчого процесу щодо проміжних звітів про витрати з виборчих фондів, які повинні бути надані до дня голосування", - зазначила вона.