Київ. 27 жовтня. УНІАН. 62% кандидатів ( 3785 із 6117) у виборчих списках від політичних партій на виборах до міських об’єднаних територіальних громад (ОТГ) на виборах 29 жовтня є безпартійними.

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН повідомив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, представляючи звіт за результатами довготермінового спостереження за період 11-26 жовтня 2017 року.

«62% кандидатів в депутати у списках партій є позапартійними», - сказав він.

Відео дня

За його словами, це свідчить про те, що «партії не мають дієвих структур, партії не можуть дійти не тільки до села, а й навіть у містах до людей».

Кошель наголосив: «Подібні цифри мають стати уроком і викликом для політичних партій, зокрема, парламентських, в плані того, що державне фінансування потрібно використовувати не на палатки і прапори, не на брендовану продукцію, не на телевізійну рекламу, а потрібно вкладати в те, щоб розбудовувати партійну структуру, будувати партійні організації».

Він додав, що через це одна з ініціатив КВУ, яка реалізована у зареєстрованому у Верховній Раді України законопроекті, полягає у тому, щоб не менше 70% коштів, які партія отримує в рамках державного фінансування, «пропорційно розподілялись по обласних організаціях, залежно від результатів на останніх виборах». «Тоді це буде дієве і ефективне використання державних коштів», - вважає Кошель.

Аналітик КВУ Денис Рибачок зауважив, що однією з тенденцій, яка спостерігається на цих виборах, є присутність великої кількості безпартійних осіб у виборчих списках партій. «Фактично, ми отримуємо ситуацію, коли ми не бачимо у списках політичних партій рядових партійців», - додав він. За його словами, це призводить до того, що політичні партії «залучають у свої списки неперевірених осіб, і дуже часто це призводить до того, що ми вже називаємо «політичними тушками».

Ще однією тенденцією на цих виборах, додав Рибачок, є «значна кількість потенційних «перебіжчиків» у списках партій».

Він зазначив, що у цих же громадах проводилися вибори у 2015 році – вибори до місцевих органів влади. За його словами, аналіз показує, що за два роки третина чинних міських голів, які у 2015 році перемогли, «змінили своїх суб’єктів висування». «Тобто із 25 міст районного значення у 22 висуваються особи, які перемогли на виборах 2015 року, і з них 7 змінили своїх суб’єктів висування», - наголосив аналітик. За його словами, з цих семи - четверо на виборах 2015 року були самовисуванцями, і тепер перейшли до політичних партій - двоє висуваються від «БПП «Солідарність», один від «Волі народу», один - від Радикальної партії.

Він додав, що натомість ще троє кандидатів були в 2015 висунуті від політичних партій (двоє від «БПП «Солідарність», один - Народний рух України»), а в 2017 році «балотуються шляхом самовисування». «Це показує нам доволі загрозливу тенденцію, до чого може призвести велика кількість безпартійних осіб у списках політичних партій. Ніхто не застрахований від того, що на наступні вибори ці особи змінять знову одну політичну силу на іншу або навіть можуть змінити кілька політичних сил», - наголосив аналітик.

За його словами, це свідчить про «неідеологічність, непослідовність політичних партій». Рибачок додав, що виборці дуже гостро реагують на випадки, коли кандидати змінюють партії, від яких висуваються. «Там, де законодавство дозволяє самовисування, кількість самовисуванців є доволі значною», - зауважив Рибачко.

Він додав, що в містах районного значення загалом на виборах міських голів зареєструвалося 119 кандидатів, з них 40 є самовисуванцями, тобто не балотуються від політичних партій.

Рибачок зазначив, що такі тенденції свідчать про нерозбудованість місцевих організацій партій, а також про певну недовіру до політичних партій на місцях, тому кандидати і не хочуть себе асоціювати з цими партіями.

Як повідомляв УНІАН, 29 жовтня відбудуться перші місцеві вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді.