Київ. 26 жовтня. УНІАН. Громадська мережа ОПОРА пропонує Кабінету міністрів України змінити механізм розподілу державних субвенцій по регіонах на соціально-економічні проекти з метою викорінення корупції.

Про це сказав аналітик Громадської мережі ОПОРА по роботі моніторингу парламенту Андрій Савчук на прес-конференції в УНІАН, представляючи результати дослідження організації на підставі даних за 2016 рік.

«Викорінити корупцію і дати громадськості можливість контролювати цільове використання коштів з держбюджету вийде тільки після формування пропозицій щодо переліку об'єктів і заходів, які планується фінансувати за рахунок субвенцій», - заявив експерт.

Відео дня

Він зазначив, що далі відповідний перелік пропозицій має якісно оцінюватися за чітко визначеними критеріями, а Кабмін, у свою чергу, буде підтримувати найкращі проекти. Також громадськість має вимагати рівномірного розподілу коштів по регіонах.

«Загалом, ми дійшли трьох основних висновків. По-перше, процес виділення субвенцій з державного бюджету є досить заполітизованим. По-друге, нинішні механізми формування та процедури затвердження переліку об'єктів і заходів, на які виділяються кошти, є непрозорими, тому що невідомо, які пропозиції вносяться народними депутатами, а які пропозиції вносяться місцевими державними адміністраціями», - сказав Савчук.

Він також підкреслив, що суми грошей, які виділяються, є абсолютно нерівномірними.

Представники ОПОРИ на прес-конференції презентували інтерактивну карту виборчих округів депутатів-мажоритарників з урахуванням залучених коштів субвенцій на цих територіях.

«Дві сусідні і абсолютно зіставні за кількістю населення і площею області - Тернопільська та Івано-Франківська отримали несумісні суми коштів. Тернопільська отримала субвенцій на суму 31 млн грн, тоді як Івано-Франківська - у 5,5 разу більше - 169 млн грн», - сказав аналітик.

Савчук підкреслив, що 43 з 198 виборчих округів (21,7%) у 2016 році не отримали субвенції від держави зовсім. При цьому 27 округів отримали підтримку від держави у розмірі понад 20 млн грн. 61 округ отримав від 15 до 20 млн грн субвенцій, 29 округів отримали від 10 до 15 млн грн, 38, що залишилися, отримали до 10 млн грн на здійснення заходів для соціально-економічного розвитку окремих територій.

Також Савчук повідомив, що спостерігається певна нерівномірність у межах фракційного розподілу депутатів-мажоритарників.

«Більше 322 млн грн було направлено у 18 мажоритарних округів фракції «Народного фронту», тоді як у 41 округ позафракційних народних депутатів - приблизно така сама сума - 290 млн грн», - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня Європейський Союз спільно зі Шведським агентством міжнародного розвитку (Sida) заявив про надання 800 тис. євро 24 об'єднаним територіальним громадам України на створення центрів адміністративних послуг у 2017 році.

У листопаді 2016 року Агентство з міжнародного розвитку USAID спільно з урядом Великої Британії виділило 19 млн дол. на реалізацію в Україні масштабного проекту електронного уряду «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах», розрахованого на 5 років.

За словами віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка, у 2018 році на місцеве самоврядування, на державний фонд регіонального розвитку разом із субвенціями на об'єднані територіальні громади будуть спрямовані до 10 млрд грн, також планується субвенція на розвиток сільської медицини - 4 млрд грн, також передбачається секторальна підтримка ЄС у розмірі 600 млн грн і субвенція на розвиток спортивної інфраструктури.