Київ. 26 жовтня. УНІАН. Керівник Броварського відділення громадської організації "Антикорупційний рух «Стоп-корупція» Павло Дубленич заявляє про загрозу зриву перших місцевих виборів у Великодимерській об’єднаній територіальній громаді на Київщині 29 жовтня 2017 року.

Про це він заявив під час прес-конференції в УНІАН.

«До нашої організації за останні 1,5-2 тижні почали звертатися небайдужі громадяни, активісти з такими заявами, фактами, так би мовити, що починаються брудні передвиборчі технології зі сторони провладних партій, кандидатів», - сказав Дубленич.

Він не виключив можливості підкупу виборців.

«До нас вже зверталися не один раз про те, що ходять по селах, по хатах деякі представники від партій і пропонують грошові заохочення», - зазначив громадський активіст.

Крім того, за його словами, також організація отримує інформацію про адміністративний тиск на місцях та підготовку до реалізації технології «карусель».

Водночас, як наголосив Дубленич, найбільше занепокоєння викликає те, що може відбуватися у день голосування.

«Будемо сподіватися, що це будуть правильні вибори. Але не виключаємо того, що можуть бути якісь радикальні дії під час виборів», - сказав Дубленич.

Він закликав громадських активістів бути пильними під час виборів та стежити за дотриманням законодавства, а виборців – не піддаватися на підкуп.

Своєю чергою депутат Київської обласної ради від ВО «Батьківщина» Олег Кищук нагадав, що 29 жовтня відбудуться вибори у чотирьох новостворених об’єднаних територіальних громадах у Київській області.

«Одна з найпотужніших з них – це Великодимерська об’єднана територіальна громада. І навколо неї, скоріш за все, і будуть відбуватися певні порушення», - вважає він.

За словами депутата, упродовж останніх двох тижнів під час його поїздок до низки сіл на Київщині місцеві жителі повідомляли про те, що «з боку партії «Солідарність», тобто, з боку членів цієї партії чи «смотрящих» від цієї партії, готуються системні провокації з метою, якщо їхні кандидати не зможуть пройти, вони це бачитимуть, то вони планують просто зірвати вибори по всій громаді і визнати їх недійсними».

«Згідно з законом, якщо більше 10% бюлетенів буде знищено, або ж, наприклад, дві чи три комісії на великих дільницях визнають вибори недійсними, то під загрозою постануть усі вибори в територіальній громаді», - сказав Кищук.

Депутат додав, що місцеві виборці повідомляли його про підготовку кількох можливих схем зриву виборів. Зокрема, про можливість заливання бюлетенів в скриньках зеленкою або ж про бійки на деяких дільницях, в результаті чого скриньки будуть пошкоджені.

«Надійшла до нас інформація, що можливі навіть викрадення бюлетенів, які будуть перевозитися вже з сільських дільниць до територіальної комісії», - зазначив депутат.

Крім того, Кищук повідомив, що звернувся з відповідною інформацією та закликом забезпечити правопорядок на виборах 29 жовтня 2017 року  до поліції, прокуратури та Служби безпеки України.

Довідка УНІАН. У Великодимерській територіальній громаді об’єдналися 5 рад. Центр ОТГ – смт. Велика Димерка. Площа об'єднаної територіальної громади – понад 204 кв. кілометрів. Чисельність населення громади становить 22 тис. 491.