Київ. 23 жовтня. УНІАН. Вибори місцевих голів і депутатів у 201 новоствореній об`єднаній територіальній громаді, що заплановані на 29 жовтня, можуть змінити партійну архітектуру на користь низових організацій та вплинути на якість політики в цілому.

Про це на прес-конференції в УНІАН на тему: «Наймасштабніша виборча кампанія до органів місцевого самоврядування: виклик демократії чи її перемога» заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

«Безумовно, ці вибори змінюють внутрішньопартійну архітектуру. Це дуже важливо. Тому що якщо партія досягає успіху на такому низовому рівні..., то це говорить про те, що партія – це не якийсь верхівний псевдоорганізм, медійна «бульбашка», фейкова одноразова конструкція, а реальна партійна організація… І в цьому сенсі, безумовно, будуть змінювати свою архітектуру. І, більше того, ті партії, в яких вже архітектура змінена на користь низових організацій, регіональних організацій, ті і будуть вигравати. Тому що ми вже так наїлися цієї верхівної медійної, карнавально-скандальної, сенсаційної політики, що вже є певне недобре «послевкусие», - пояснив він.

Відео дня

За його словами, разом зі зміною архітектури не виключена зміна якості політики.

«В цьому сенсі ці вибори – це тест на реальну партійність: де реальні партії, а де партії в один ресурс, або якихось медійних конфігурацій… Ці вибори можуть вперше в Україні створити феномен народної партії, яка би формувалася знизу, в якої є розгалужені регіональні організації… Тому мені здається, що архітектура може бути змінена саме на користь цієї піраміди», - додав політолог.

Водночас він висловив думку, що лідери виборів залишаться незмінними: ВО «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка» «Солідарність», «Наш край».

«Але після цих виборів ми вступаємо в новий етап партійного будівництва, а, можливо, і новий період формування і визначення української національної політики», - резюмував Карасьов.

Директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, у свою чергу, зазначив, що партіям доведеться щодня доводити свою партійну політику і компетенцію. «Тут вперше партії мають не просто отримати голоси, а ці люди мають ще виявитися компетентними в управлінні. І тоді стає питання, про яке сьогодні ніхто не думаю, - нам потрібен закон про місцеві референдуми», - наголосив політолог.

Крім того, як зазначив політичний експерт Костянтин Матвієнко, викликає занепокоєння, що вже сьогодні місцеві виборчі кампанії ведуться із застосуванням адмінресурсу.

Як повідомляв УНІАН, на 29 жовтня призначено вибори місцевих голів і депутатів у 201 новоствореній об`єднаній територіальній громаді України. Вони охоплять найбільшу кількість виборців, до того як відбудуться загальнонаціональні вибори президента і парламенту, — понад 1 млн 300 тисяч громадян.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/75792