Київ. 18 жовтня. УНІАН. На сьогоднішній день виборчий процес у 201-й об’єднаній територіальній громаді відповідає базовим вимогам законодавства, є достатньо конкурентним та не супроводжується порушеннями та факторами, які здатні ставити під сумнів належну організацію та проведення голосування.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявила координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

У той же час, за її словами, дестабілізуючим фактором виборчого процесу є правова невизначеність окремих виборчих процедур, яка була спричинена незадовільною якістю чинного ЗУ «Про місцеві вибори».

Відео дня

«Загалом процес відбувається у межах чинного законодавства, але тим не менш, має низку вад, пов’язаних з тим, що законодавство повинно прогресувати так само швидко, як і розвивається загалом система взаємодії громадянина та держави. Наприклад, що стосується етапу реєстрації кандидатів на виборах, то у нас вже є електронні паспорти, але тим не менш, виборче законодавство не передбачає процедури подання інформації щодо персональних даних і копії цих карток для реєстрації у якості суб’єкту виборчого процесу, що також призводить до проблем з реєстрацією, а отже порушення конституційного виборчого права громадян. Або ж прийнявши законодавство, що дозволило об’єднуватись тергромадам у межах різних регіонів, ВР жодним чином не врегулювала питання формування виборчих комісій за поданням районних партійних організацій», - зазначила вона.

Айвазовська також підкреслила, що процес формування виборчих округів у 95% випадків був вчасним.

Вона також додала, що 31 партія із 50, які заявили про готовність висунути кандидатів на виборах, не висунули жодного з них на виборах сільського або селищного голови, а 13 з 50 партій були неактивними щодо висунення кандидатів до місцевих рад. Тим не менш, на думку Айвазовської, виборча кампанія буде дуже конкурентною.

Як повідомляв УНІАН, 29 жовтня 2017 року відбудуться вибори у 201 об’єднаній громаді. Вибори охоплять усі області України: Вінницьку – 9 ОТГ, Волинську – 19, Дніпропетровську – 19, Донецьку – 2, Житомирську – 13, Закарпатську – 1, Запорізьку – 10, Івано-Франківську – 8, Київську – 4, Кіровоградську – 6, Луганську – 4, Львівську – 8, Миколаївську – 1, Одеську – 11, Полтавську – 12, Рівненську – 5, Сумську – 9, Тернопільську – 4, Харківську – 7, Херсонську – 10, Хмельницьку – 7, Черкаську – 14, Чернівецьку – 4, Чернігівську – 14.