Київ. 13 жовтня, УНІАН. 29 жовтня відбудуться найбільші в Україні вибори в об'єднаних територіальних громадах за останні два роки.

Як заявив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель на прес-конференції в агентстві УНІАН, вибори відбуваються у всіх без винятку областях України, окрім окупованих територій.

Він наголосив, що 29 жовтня відбудуться найбільші в Україні вибори об'єднаних територіальних громад за останні два роки. Тобто це найбільші вибори в рамках реформи децентралізації.

Відео дня

"Загалом обирається близько 4,5 тисяч депутатів - це надзвичайно велика кількість, тобто на виборах ит будемо обирати 674 депутатів міських рад, 1514 - селищних рад і 2318 - сільських рад, 26 - міських голів, 61 селищного, 115 сільських голів"- повідомив Кошель.

За його словами, загалом у виборах беруть участь 1 мільйон 300 тисяч українських виборців. Він зауважив, що ці вибори є надзвичайно важливими з огляду на те, що реформа децентралізації продовжується.

Кошель підкреслив, що політичні партії надзвичайно активні на цих місцевих виборах.

"Загалом задекларували свою участь у виборах, тобто провели партійні з'їзди... 50 політичних партій. З одного боку це мала кількість- це лише 14% від зареєстрованих політичних партій, але ми можемо говорити про те, що всі "живі", всі реально діючі політичні партії беруть активну участь у виборах"- додав він.

За його словами, формально беруть участь всі 6 парламентських партій без винятку, навіть "Народний фронт", який "проявляє або формальну, або дуже мляву участь, також провів з'їзд і також задекларував про те, що вони беруть участь у виборах".

Він додав , що серед активних позапарламентських партій- це "Свобода", "Громадянська платформа", "Наш край", "Аграрна партія", Укроп", Народний контроль". Гендиректор КВУ додав, що беруть участь і новостворені політичні партії - "Демократичний альянс", "Сила людей", "Справедливість", "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі, партія Надії Савченко.

Кошель також поінформував, що на цих виборах і на наступних є проблема, яка "пов'язана з об'єднанням громад, які об'єднали громади з різних районів". За його словами, ця проблема вже актуальна два роки. Він додав, що зараз це питання врегульоване на законодавчому рівні, але залишаються "непорозуміння по багатьох показниках", тобто закон передбачає, що ЦВК призначає вибори, а пізніше Верховна Рада вносить зміни до меж районів, але залишаються неврегульовані питання щодо, зокрема, того, які районні організації партії висувають кандидатури до складу комісій- з якої частини району ОТГ.

"Надзвичайно важливою проблемою є проведення виборів в ОТГ, які об'єдналися навколо міста обласного значення. На сьогодні позиція парламенту, що прийняті відповідні зміни і ЦВК має прийняти рішення, а позиція ЦВК в тому, що законодавчі зміни виписані не якісно і ЦВК не має підстав для проведення виборів в таких громадах. Проблема надзвичайно серйозна і на сьогодні десятки громад а Україні стали заручниками неякісних законодавчих змін"- додав Кошель.

Гендиректор КВУ зауважив, що на виборах 29 жовтня є чотири проблеми. Зокрема, проблема перша - “банальна відсутність коштів, через яку відбувається штучне затягування із призначенням виборів старост, оскільки ці вибори фінансуються з місцевого бюджету, але є низка бідних сіл, які не можуть профінансувати відповідні витрати.

Він наголосив, що другою проблемою є “традиційні маніпуляції з визначенням виборчих округів”.

Кошель додав, що третьою проблемою є “маніпуляція з технічними кандидатами”. Він також зауважив, що четверта проблема - це проблема чинного законодавства, оскільки в ряді питань необхідне швидке і якісне реагування на ситуації, які виникають.