Київ. 10 жовтня. УНІАН. Рада Національного реєстру корпоративних директорів, створеного профільною асоціацією корпоративного управління наприкінці березня, за шість місяців роботи реєстру не включила до нього жодного кандидата.

Про це в ході круглого столу в УНІАН на тему «Національний реєстр і Етичний кодекс корпоративних директорів як відповідь на виклики процесу реформування корпоративного управління в Україні» повідомили члени ради реєстру.

Присутній на круглому столі голова правління Професійної асоціації корпоративного управління Олександр Окунєв нагадав, що створення реєстру стало відповіддю асоціації на питання бізнесу, де взяти незалежних директорів.

«Ми отримували багато запитів: порадьте когось до складу нашої наглядової ради як незалежного директора. Ми вирішили це питання інституціоналізувати, щоб не давати якихось порад кулуарно, і вирішили створити саме реєстр, перелік людей, яких ми рекомендуємо як професійних директорів - членів наглядових рад», - сказав він.

При цьому Окунєв зазначив, що реєстр є прозорим, відкритим, безкоштовним. За його словами, такий проект допоможе компаніям поліпшити корпоративне управління, залучаючи гідних людей.

«Я отримую листи з питаннями, де можна подивитися реєстр. Ви його не бачите, тому що переліку людей немає. Рада засідала один раз, і поки що не включила до реєстру жодного з кандидатів, які подали документи. Ми тримаємо в секреті кількість поданих документів і прізвища тих, хто подав документи. Але було до 10 кандидатів, яких ми розглядали на предмет прийняти чи не прийняти, і не прийняли жодного», - зазначив Окунєв.

За його словами, це пов'язано з тим, що очікування тих, хто подавав документи, і тих, хто повинен був голосувати за включення до складу реєстру, не співпали.

За словами президента Іскандер Енерджі (Iskander Energy Corporation) Ярослава Кінаха, найважливішим під час оцінки для ради був досвід роботи кандидата у якійсь сфері і розуміння з боку ради можливої доданої вартості кандидата в якійсь компанії.

«Коли ми розглядаємо кандидатів на можливість бути незалежними директорами, то ми також їх запитуємо, що їх найбільше цікавить, і у нас з'являється багато побоювань щодо тих людей, які дуже хочуть бути членами наглядових рад державних структур», - сказав Кінах.

Він також зазначив, що з кандидатами обов'язково обговорюються їх характеристики, те, як вони бачать розвиток корпоративного управління в Україні.

Як зазначила присутня на круглому столі директор з управління Європейського банку реконструкції та розвитку Оляна Гордієнко, той факт, що в реєстрі ще немає членів, за яких рада і асоціація готові нести репутаційну відповідальність, показує стан розуміння, що таке незалежний директор в Україні на сьогодні.

«Я не думаю, що це треба сприймати як погану новину. Насправді, більш важливо та кількість людей, які подаються і цікавляться цим питанням, і той час, який витрачає асоціації на проведення зустрічей і співбесід. У процесі співбесід відбувається цікава дискусія на тему, що саме є незалежний директор, і як ми розуміємо в контексті українських компаній, що таке можливість робити незалежні висновки», - сказала вона.

Гордієнко зазначила, що на даному етапі інститут корпоративних директорів в Україні перебуває в процесі розвитку, і члени ради багато дискутують між собою, які стандарти і критерії ставити кандидатам для потрапляння до реєстру.

Довідка УНІАН. Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів" вперше в Україні упроваджується поняття "незалежний директор" акціонерного товариства (АТ). При цьому встановлюється низка вимог до фізичної особи, яка може бути незалежним директором. Серед них, наприклад, відсутність на даний момент і протягом минулого року істотних ділових відносин з АТ, неотримання істотної додаткової винагороди від АТ, крім плати, отриманої як незалежним директором, відсутність родинних зв'язків з виконавчим або керуючим директором тощо.

При цьому закон також змінює вимоги до складу наглядової ради АТ. Зокрема, передбачається, що членом наглядової ради може бути тільки фізична особа з числа акціонерів, осіб, що представляють інтереси акціонерів і незалежних директорів.

Фото круглого столу : https://photo.unian.net/ukr/themes/75546