Київ. 10 жовтня. УНІАН. Представники добровольчих батальйонів і волонтери закликають Верховну Раду ухвалити закон "Про визнання добровольців учасниками бойових дій, їх соціальний та правовий статус".

Презентація законопроекту відбулася під час круглого столу в УНІАН.

Як наголосила представник громадської організації «Об’єднання добровольців» Олена Живко, на четвертому році війни доводиться говорити про те, що «добровольці не є визнаними на всеукраїнському рівні».

Вона зачитала звернення добровольчих батальйонів, у якому, зокрема, підкреслюється, що навесні 2014 року представники добровольчих підрозділів та формувань першими вступили у бій з ворогом.

«Сьогодні, на четвертому році війни, влада України так і не визнала добровольців… учасниками антитерористичної операції на сході країни, учасниками бойових дій», - говориться у зверненні і зазначається, що отримання відповідного статусу громадянам доводиться добиватися через суди.

Живко нагадала, що низка обласних рад на місцевому рівні визнала добровольців.

«Представники добровольчих формувань, які брали участь в АТО, представники громадськості та волонтерських організацій звертаються до президента, парламенту та депутатів Верховної Ради України з проханням невідкладно втрутитися в ситуацію та відновити історичну справедливість», - сказала вона.

Представник «Об’єднання добровольців» додала, що ухвалення відповідного закону необхідне, зокрема, для надання учасникам таких формувань соціальних пільг і статусу.

Своєю чергою позафракційний народний депутат від ВО «Свобода» Юрій Левченко зауважив, що на загальнодержавному рівні, законодавчо соціальне забезпечення добровольців фактично не було прирівняно до військовослужбовців Збройних сил та людей, які служили в підрозділах Міністерства внутрішніх справ та Національної гвардії.

Він зазначив, що раніше було ухвалено закон, яким, як запевняла влада, добровольців нібито визнали.

«Але насправді визнання відбулося лише виключно тих, які вступили до лав Збройних сил України після того», - наголосив депутат.

Він пояснив, що розробленим законопроектом "Про визнання добровольців учасниками бойових дій, їх соціальний та правовий статус" пропонується визначити добровольцями осіб, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи в зоні АТО в період проведення операції, але не входили до ЗСУ, МВС, Нацгвардії та інших утворених відповідно до законів України формувань та правоохоронних органів.

Також, за словами Левченка, законопроектом пропонується добровольців визнати учасниками бойових дій в разі залучення їх до проведення АТО на строк не менше ніж 30 календарних днів, в тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення.

При цьому особам з числа добровольців, які отримали поранення, контузії, каліцтва, що унеможливило подальшу участь у бойових діях в зоні проведення АТО, статус учасника бойових дій пропонується надавати незалежно від кількості днів залучення їх до проведення АТО.

Крім того, передбачається визнати інвалідами війни осіб, які у складі добровольчих формувань, у взаємодії із ЗСУ, з іншими утвореними відповідно до законодавства України військовими формуваннями та/або правоохоронними органами, брали безпосередню участь у бойових діях під час проведення АТО на сході України і стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва.

Серед іншого, законопроектом пропонується поширити на вказаних вище осіб та членів їхніх родин гарантії та пільги, передбаченні законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

«У нас не може бути різного сорту ветеранів війни. Всі, хто воювали за Україну, за українську націю, мають мати рівні права, а не так, як зараз», - наголосив Левченко.

Він повідомив, що законопроект сьогодні було зареєстровано в парламенті під номером 7190, і закликав відповідні комітети Верховної Ради якомога швидше його розглянути, голову парламенту Андрія Парубія – терміново внести законопроект до порядку денного, а парламент – ухвалити цей закон в цілому.

Присутні за круглому столі Микола Коханівський (батальйон «ОУН») та Олег Куцин (батальйон «Карпатська Січ») навели приклади бійців своїх батальйонів, які вже довгий час не можуть отримати статус учасника бойових дій.

Своєю чергою представник батальйону «Айдар» Володимир Правосудов зауважив, що за час проведення АТО понад 700 прокурорів отримали статус учасника бойових дій.

«Судді, митники, невідомо з якого переляку чи з яких причин, дістають цей статус. В той же час, коли хлопці-добробати… не мають статуса учасника бойових дій», - сказав він.

Вони, а також представник партії «Національний корпус» Євген Комісар висловилися за необхідність якнайшвидшого ухвалення запропонованого законопроекту.

У заході також взяли участь військовий капелан Михайло Греділь, представниця «Всесвітнього руху патріотів України» (Міжнародна діаспора) Ірена вон Бург та керівник служби соціального захисту Українського добровольчого корпусу Анна Демиденко.