Київ. 9 жовтня. УНІАН. Громадські активісти створили Спілку автомобілістів України, покликаний об'єднати законослухняних власників зареєстрованих в Україні автомобілів для захисту інтересів водіїв, і закликають усіх небайдужих громадян приєднуватися до громадського руху.

Про це повідомив генеральний продюсер продакшн-студії «Мотор ТБ», президент Клубу автомобiльних журналiстiв Украiни Максим Моргунський на прес-конференції в УНІАН.

«Зараз ми хочемо оголосити про створення Спілки автомобілістів України. Це організація, яка покликана об'єднати і відстоювати інтереси українських законослухняних автомобілістів. Тобто тих автомобілістів, які мають автомобілі на українській реєстрації і хочуть дотримуватися правил дорожнього руху, хочуть мати нормальну дорожню інфраструктуру, нормальні умови для використання своїх авто», - сказав Моргунський і закликав усіх бажаючих приєднуватися до роботи Союзу автомобілістів України.

Відео дня

За його словами, роботу громадської організації, зокрема, буде спрямовано на зниження податків при ввезенні автомобілів в Україну.

«Ми лобіюватимемо через Верховну Раду ліквідацію акцизів на авто, як нові, так і уживаних. Також, взаємодіючи з народними депутатами, ми повинні прискорити зниження податків. Я б хотів, аби через 2-3 роки ми мали нульові ставки ввізного мита з Європи. При цьому я вважаю, що в Україну необхідно ввозити автомобілі відповідно до європейських екологічних стандартів», - сказав Моргунський.

Він зазначив, що Спілка автомобілістів України відстоюватиме міський простір для автомобілістів і допомагатиме поліції створювати нормативну базу.

«Необхідно внести зміни до законодавства, які дадуть змогу зрівняти в правах пішоходів і автомобілістів. Адже зараз під час будь-якого ДТП, навіть якщо людина переходила дорогу поза пішохідним переходом, автомобілісту необхідно доводити, що він нічого не міг зробити для уникнення ДТП. Необхідно допомагати поліції створювати нормативну базу. Крім того, не маючи Спілки автомобілістів України, ми втрачаємо міський простір. Наприклад, для задоволення «диванних» активістів влада Києва зробила пішохідною зону на Контрактовій площі. У підсумку ця територія пустує. Також ми боротимемося з проблемами екології, страховки», - сказав Моргунський.

Представник Спілки автомобілістів України Петро Козак зазначив, що нова організація боротиметься зі схемами ввезення авто на іноземній реєстрації.

«Ми проводитимемо акції, щоб показати уряду країни, що ми підтримуємо законні способи володіння автомобілем. Щоб країна отримувала дохід від ввезення авто, а не аферисти, які беруть від 200 до 1200 євро для забезпечення липовими документами власника авто на іноземних номерах. Ми порушуватимемо питання про зменшення податків, щоб люди з невеликим достатком змогли імпортувати машини старші від 7 років», - наголосив Козак.

Разом з тим головний редактор порталу «Автобилд Україна» Олег Василевський наголосив, що створення громадської організації продиктоване розбалансованою системою контролю за правами й обов'язками автомобіліста.

Більшість бід на дорогах викликане тим, що система контролю за правами й обов'язками автомобіліста сильно розбалансована. Тому приводів для створення Спілки автомобілістів України дуже багато. Ми закликаємо всіх законослухняних автомобілістів приєднуватися», - зазначив Василевський.

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді зареєстровано 22 законопроекти щодо врегулювання питання з тимчасовим ввезенням автомобілів з іноземною реєстрацією на територію України.

Починаючи з січня водії-мітингувальники перекривають в'їзди до Києва, вимагаючи ухвалити законопроект 5567, який дасть змогу пом'якшити умови перебування автомобілів з іноземною реєстрацією в Україні. Автори проекту пропонують дозволити безмитне ввезення уживаних автомобілів старших семи років терміном на рік з можливістю продовження в обмін на абонплату в процентах від вартості розмитнення автомобіля.