Київ. 9 жовтня. УНІАН. В Україні масовість на акціях у жовтні буде залежати від мотивації, яку використають політичні сили для заохочування людей вийти на вуличні протести.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«Якщо буде мотивація тільки через гроші, то , безумовно, участь буде обмежена. Має бути така мотивація, яка примушує людину піти на акцію», - зазначив експерт.

Відео дня

Водночас заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький зазначив, що «про масовість говорити взагалі важко».

Він нагадав, що «всі майдани починалися, коли бажання людей виходити на вулицю було на найнижчому рівні» за результатами соціологічних досліджень.

За його словами, до дій влади негативно ставиться переважна більшість громадян України, але «це абсолютно не означає, що вони готові виходити на акції протесту».

Також Голобуцький зазначив, що в цьому місяці влада піде на збільшення пенсій, також «буде, так чи інакше, заморожено ріст ціни на газ, тарифи», і це все, «звичайно, буде «збивати» акції протестів».

При цьому він зазначив, що «проблема навіть не в тому, що люди не задоволені життям, а проблема в тому, що вони не бачать альтернативи».

За його словами, риторика політичних сил – «вона вся однакова абсолютно і вона не змінюється протягом 10-15 і навіть 20 років».

Політолог додав, що доводиться «завжди між двох зол» вибирати, і, навіть якщо провести вибори, то ситуація не зміниться, оскільки до влади прийдуть ті самі політики.

При цьому він зазначив, що жоден з нинішніх так званих «єврооптимістів» не мають шансів пройти в парламент, бо вони не зможуть виграти вибори навіть на мажоритарних округах і «їм доведеться заскакувати в якісь великі проекти, як вони заскочили в БПП, який проклинають».