Київ. 6 жовтня. УНІАН. Співорганізатори акції за велику політичну реформу публічно уклали меморандум про спільні дії та анонсували 17 жовтня на площі Конституції у Києві ненасильницьку акцію протесту.

У церемонії презентації меморандуму, яка відбулась сьогодні під час прес-конференції УНІАН, взяли участь координатор громадського руху «Чесно» Микола Виговський, представник політичної сили «Альтернатива» Єгор Фірсов, член партії «Рух нових сил» Давід Сакваралідзе, активіст «Автомайдану» Олексій Гриценко та народний депутат від "Блоку Петра Порошенко" Сергій Лещенко.

Зокрема, координатор Громадського руху «Чесно» Микола Виговський озвучив текст меморандум про спільні дії:

Відео дня

«Ми, громадські та політичні діячі України, підписуємо цей Меморандум на підтримку трьох ключових рішень: 1. Запровадження пропорційної системи з відкритими списками на виборах до Верховної Ради України; 2. Скасування депутатської недоторканності; 3. Створення незалежного антикорупційного суду», - повідомив він.

Також за словами Виговського, будь-які додаткові політичні вимоги є власною позицією тих, хто їх висловлює, та не можуть трактуватися, як спільна позиція підписантів.

«Задля досягнення трьох вищезгаданих цілей ініціюємо всеукраїнську ненасильницьку акцію, що відбудеться 17 жовтня 2017 року на площі Конституції у Києві та в усіх обласних центрах України. Наша мета - шляхом мирного протесту в рамках чинного законодавства змусити парламент виконати власні передвиборчі обіцянки та міжнародні зобов’язання України», - йдеться в документі.

Також відзначається, що цей меморандум відкритий для підписання будь-якими громадськими і політичними організаціями та діячами, що підтримують три зазначені вимоги до української влади.

За словами Виговського серед учасників акції за велику політичну реформу, які приєднались до меморандуму: всеукраїнське об'єднання «Автомайдан», громадська організація «Антикорупційний штаб», громадський рух «ЧЕСНО», громадська кампанія «Ініціатива реальних дій», коаліція громадських організацій «Реанімаційний Пакет Реформ» (із застереженнями щодо необхідності обмеження, а не скасування депутатської недоторканності), громадська організація «Центр протидії корупції», всеукраїнське об’єднання «Свобода», громадянський рух «Хвиля», політична сила «Альтернатива», партія «Демократичний Альянс», політична партія «Національний Корпус», партія «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі», партія «Об’єднання Самопоміч», партія «Громадянська позиція», «Європейська партія».

Крім того до меморандуму долучились окремі народні депутати: Юрій Дерев’янко, Світлана Заліщук, Павло Костенко, Юрій Левченко, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Володимир Парасюк, Олег Петренко, Єгор Соболєв, Семен Семенченко, Віктор Чумак.