Київ. 3 жовтня. УНІАН. Система автоматичного блокування ризикових податкових накладних, яка запрацювала в повноцінному режимі з 1 липня, має бути знову переведена в тестовий режим доти, доки не будуть вирішені проблеми блокування накладних реального бізнесу.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН повідомили експерти.

За словами віце-президента УСПП Юлії Дроговоз, другий квартал - з 1 квітня по 1 липня - система мала відпрацювати в тестовому режимі і з 1 липня запрацювати на повну потужність. При цьому експерт зазначила, що критерії блокування податкових накладних були затверджені Міністерством фінансів 13 червня і фактично були опубліковані 21 червня, відповідно, нові критерії тестувалися лише в останню декаду.

«Вся апробація блокування проходила на реальних підприємствах, які значно постраждали від цього. Ціною були реальні кошти, залучені у бізнесу, у західних підприємств до бюджету. Весь липень і серпень ми сподівалися, що можна буде досить швидко усунути всі недоліки і вирішити проблеми, але проблеми зростали швидше, ніж їх можна було вирішити», - сказала Дроговоз.

Вона зазначила, що робота з вдосконалення критеріїв показала себе неефективною, дуже повільною і тому в таких умовах неможливо продовжувати експеримент над реальним бізнесом. За її словами, найбільше від блокування накладних страждає реальний малий і середній бізнес, оскільки система моніторингу з самого початку не ставила на меті пошук податкових накладних великих платників податків.

За її словами, наводячи статистику заблокованих податкових накладних, Мінфін говорить про обсяг всіх зареєстрованих накладних, і цей обсяг дійсно невеликий, так як основні обсяги ПДВ складають виплати великому бізнесу. Але якщо говорити про кількість платників податків, які потрапили під автоматичне блокування, то їх досить багато.

«У цій ситуації іншого шляху, крім як вносити зміни до Податкового кодексу, ми не бачимо. Комітет податкової політики підписав законопроект, який досить швидко вирішує проблеми, переводячи систему блокування в тестовий режим», - сказала Дроговоз. За її словами, метою законопроекту є також вирішення старих проблем - вже заблокованих податкових накладних.

За словами координатора руху «Бізнес HELP» Едуарда Курганського, система, яка мала бути створена для пошуку шахрайських схем з ПДВ, «б'є» по всьому бізнесу.

«Передбачити, хто завтра потрапить під блокування, неможливо в принципі, у вас можуть бути одні й ті самі накладні, і якісь потраплять під блокування, а якісь - ні», - сказав експерт.

За його словами, система не вирішує точкову проблему з махінаціями ПДВ. Курганський зазначив, що за перші два місяці роботи системи було заблоковано 100,7 тис. накладних, з яких 11,7 тис. накладних так і не були розглянуті. За рештою 89 тис. накладних в 61 тис. випадків податкова служба визнала, що заблокувала їх помилково.

«Тобто відсоток помилок системи - 68%, це не система», - сказав експерт.

За словами присутнього на конференції координатора громадської ініціативи «Рух бізнесу України» Андрія Гаранта, 5 жовтня о 10 годині під будівлею парламенту відбудеться акція на підтримку депутатського законопроекту, який знову встановлює тестовий режим автоматичного блокування податкових накладних.

«5 жовтня, в четвер, ми всі збираємося на акцію на підтримку законопроекту 7115, збираються бухгалтери, фінансові директори підприємств, експерти, для того щоб підтримати цей законопроект, який буде винесено на розгляд парламенту», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики зареєстрував у парламенті законопроект про зміни до Податкового кодексу щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.