Київ. 29 вересня. УНІАН. Найбільше кандидатур до складу територіальних виборчих комісій (ТВК) на вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді подали місцеві організації партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Батьківщина».

Про це на брифінгу в УНІАН повідомила координатор виборчих та парламентських програм громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Вона нагадала, що 29 жовтня відбудуться перші вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді, зокрема, у 19 громадах Дніпропетровської області і 19 - Волинської області.

Відео дня

За словами Айвазовської, процес «заповнення квот у виборчих комісіях пройшов доволі таки безконфліктно, і з понад 3 тисяч кандидатур, які були подані політичними партіями, відхилено лише 66». «Найбільш активними в частині подання виступили дві політичні сили - «БПП «Солідарність» та ВО «Батьківщина», - додала вона.

Водночас вона зазначила, що «при розподілі керівних посад в межах виборчих комісій ми побачили певну диспропорцію, наприклад, майже 30% керівних посад зайняли кандидати, висунуті «БПП», тоді як «Батьківщина» отримала вдвічі менше».

Айвазовська зауважила, що закон чітко не регулює обов’язок пропорційного розподілу керівних посад між партіями, які беруть участь у цих виборах і висувають своїх кандидатів, а мова йде про професійну складову, але «диспропорція вдвічі викликає певне занепокоєння, на цьому етапі, принаймні».

Вона також додала, що такі партії, як «Самопоміч» і «Опозиційний блок», не претендували взагалі на представництво у 45% виборчих комісіях в межах України в кожному з регіонів.

За даними ОПОРИ, найбільше представництво у виборчих комісіях отримали місцеві організації парламентських політичних сил. «БПП» отримав 17,6% усіх посад у ТВК, «Батьківщина» – 17,1%, Радикальна партія Олега Ляшка – 13,2%, «Народний фронт» – 11,3%, «Опозиційний блок» – 8,3%, Об’єднання «Самопоміч» – 8%.

У звіті ОПОРИ вказано, що представники місцевих організацій «БПП» зайняли майже 60 з 201 посад голів ТВК (30%), «Батьківщини», яка отримала фактично таке ж саме представництво у ТВК, має 33 посади голів ТВК. «Самопоміч» має лише 3 посади голів ТВК, натомість представники місцевих організацій «Опозиційного блоку» із фактично однаковим рівнем активності у процесі формування ТВК отримали 23 посади голів відповідних комісій.

Аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев повідомив, що дані про формування ТВК свідчать про достатньо високу зацікавленість місцевих організацій політичних партій у виборчому процесі. За його словами, це свідчить про те, що «місцеві організації політичних партій, і відповідно, самі політичні партії на загальнонаціональному рівні вже розглядають ці перші вибори в об’єднаних територіальних громадах не як певний формальний процес децентралізації, а як частину загальнонаціональної політичної боротьби».